četvrtak, 5. prosinca 2013.

(Zlo)seljačka zima



Iako nije baš životno bitno kako nazivamo jedanaesti mjesec uvijek sam više volio kad se u govoru uobičaji „studeni“ umjesto novembra. Studen je definicija zime, uvod u godišnje doba koje kod nas (kao malo gdje na svijetu) traje malo dulje i znači malo više …

Nisu rijetki oni kojima se i na samu pomisao kupreške zime zalede krvni sudovi. Opravdano, rekli bismo. Kupres i njegova sela pamte studen oduvijek ali se, eto, sa studeni bore i s njom žive u pristojnim komšijskim odnosima. Zimi se pristupa sa izrazitim respektom, uvažavanjem i strahopoštovanjem. Svjedok tome je svaka glavica kisela kupusa, suvo meso, zimnica i pusti metri bukovine spremni za prkošenje studenome i drugim studenim mjesecima.
Ovdašnja zima je konfuzna mješavina hladnoće u odumiranju prirode i rađanja života u Betlehemskoj štalici tako da se zimsko vrijeme obično ugnijezdi oko Božića i na taj način promrzlost obilježi toplinom atmosfere i zajedništvom koje adventsko vrijeme kuje puna četiri tjedna.
Često me zbunjivala prestravljenost stranaca koji bi uvijek ponavljali dosadno i ustaljeno „ kako je u vas hladno“ a ipak nisu odustajali od zime na Kupresu, skijanja i uživanja. Ipak dakle prevagne želja za ljepotom koju zima ovdje donese. A ljepote su zbilja puni džepovi…
Kad bi barem postojao fotoaparat koji vjerno može uhvatiti ljepotu pogleda koji jutrom pukne s Katrdžija kada vedrinu dana prošara tek pokoji dim iz kuće ili pušnice i sunce istom proviri iza Stožera.
Sve što snijeg nije pokrio okuje led i inje pa u kombinaciji sa zrakama sunca sve bljesne sjajem kakvog bi se postidio i najskuplji dijamant.

Svi vi koji ne znate šta biste sa svojom zimom, sa dugim zimskim noćima i  studeni slobodno ih ostavite ovdje, ostavite ih (Zlo)seljacima, neće im biti na teret. Po navici i s Božjom pomoći  ćemo i s ovom zimom, kao i sa svakom do sad izići na kraj i u proljeće je jednostavno pustiti da proteče s Bojanom !!! 



                                                                                                            Ivan Mihaljević

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!