srijeda, 4. prosinca 2013.

GLAS GRAĐANA: Mobing u Kupresu???

GLAS GRAĐANA: Mobing u Kupresu???

Na naš e-mail stiglo pismo – reakcija gđe. Nade Bagarić na događanja na „Kupreškom Radiju“ i slučaju mogućeg mobinga u ovom kupreškom Javnom poduzeću i prenosimo ga u cijelosti:


Piše: Nada Bagarić

MOJ OSVRT NA DOGAĐAJE I MEĐULJUDSKE ODNOSE NA KUPREŠKOM RADIJU TE POLITIČKOJ KAMPANJI KOJA SE VODI PROTIV JOSIPA IVIĆA - RAŠE



Dragi moji Kuprešaci!

Nakon što smo pratili Referendum \"Za obitelj\" u našoj dragoj Republici Hrvatskoj i zaštitili brak kao zajednicu muškarca i žene , što je ono na što bismo mi Kuprešaci trebali obratiti pozornost ali malo po malo kao i obično zaboravljamo i prepuštamo stihiji da učini svoje?

Je li došlo vrijeme da se upitamo kako se mi i naša politika odnosimo jedni prema drugima, našim sugrađanima, prijateljima , susjedima?! Prije svega ovdje mislim na našeg cijenjenog prijatelja i sugrađanina bivšeg urednika a sada radijskog voditelja ,Josipa Ivića - Rašu, LEGENDU I ZAŠTITNI ZNAK KUPREŠKOG RADIJA!

Čovjeka koji se uhvatio u koštac sa svojim hendikepom i odlučio s pomoću Božjom , živjeti , boriti se, doprinositi za svoj Kupres, sebe , svoju obitelj, djecu. Rođeni novinar kojemu svatko od nas može samo zavidjeti u pozitivnom smislu na entuzijazmu, spretnosti , rječitosti , duhovnosti, britkosti i dosjetljivosti, što se na kraju od jednog profesionalnog novinara i traži.

Svjedoci smo njegove uloge kao suosnivača Kupreškog Radija i svi živo pamtimo njegova prva javljanja iz studija radio Tomislavgrada još 1996 godine. Kako smo samo bili ponosni na njega i njegove kolege u to vrijeme povratka na našu razrušenu Visoravan.Naš mali Kupres dobio je svoj radio i vrhunsku ekipu, koja nas je oduševila! Predivno sjećanje! Danas upravo tim ljudima nema mjesta na Kupreškom !

Posljednjih godina a posebno zadnjih nekoliko mjeseci, sve Josipove kvalitete i doprinose pojedinci žele izbrisati i omalovažiti. Kako nam može smetati darovit i iskren novinar?

Optužuju ga da ne ispunjavanja svoje radne obaveze, aljkavo obavlja posao, vrijeđa slušatelje (što apsolutno nitko od nas nije primjetio !!!), ne izvršava odluke ravnatelja , i sl.

Nedavno mu je izrečena disciplinska mjera radi navedenih optužbi, a pri tome mu se ne dozvoljava oglašavanje i ulazak u eter radija, da bi mu sada bila izrečena i posljednja opomena pred OTKAZ!!!

Svakog jutra ga promatram kako sa svojim štapom odlazi na posao , hrabro koračajući i grabeći naprijed pa pomislim: \" Bože ! Što ga to gura , snaži i podiže svaki put kad padne , posrne , kad mu je teško!? Ljubav prema životu i obitelji, vjera u Tebe! \"

Uđimo na minut u njegov svijet i zamislimo dolazak sa bijelim štapom na posao gdje doznaje da mu je uskraćena i ukinuta pomoć kolege tehničara i glazbenog urednika, pri rukovanju radijskom tehničkom opremom!!?? Kako raditi? Kako ući u eter Kupreškog Radija??? \" E, nikako Josipe, nikako, vidiš i sam da nemožeš, nesposoban si Josipe!\"

To je bio cilj i to mu se tim činom poručilo. Diskriminiralo se slijepog čovjeka!!!

Naj novije nama servirano je to da Josip ima invalidninu i može otići u mirovinicu i tako skromno živjeti i podizati obitelj. Gdje je tu pravo na rad ,gdje je pravo na ljudsko dostojanstvo? Upravo ove izjave dokazuju pravi cilj i namjeru ekipe koja kroji otkaz i sudbinu ovom čovjeku i ne samo njemu, ograđujući se na ovakav bijedan i proziran način. Slušatelji ga traže, pitaju gdje je , zašto ga nema na valovima, ne nečijeg nego našeg radio Kupresa?

Evo, zato nam nema Josipa , sad lijepo znamo svi. Izloženi smo silovanju javnim monologom ekipe koja stoji iza ovoga sramnog čina. Vjerovatno smatrajući da smo nedostojni čuti obje strane , jer će nam oni sve objasniti na svoj način stiščući monopol Radio Kupresa čvrsto u svojim rukama,jer kud bi oni inače. Znamo tko je izvršitelj ovog čina a pretpostavljamo i tko je nalogodavac.

NEKA SE SRAME, svi koji se prepoznaju u ovom protjerivanju Josipa Ivića-Raše sa NAŠEG, ne njihovog radija! Čovjeka koji je pobijedio svoj hendikep, stvorio obitelj i rješio sam stambeno pitanje jer ne želi biti teret društvu , nego doprinositi, izgraditi ga! Zašto je izostala komunikacija i ljudski iskreni razgovor ,jedini način kojim se može riješiti ovaj nesporazum i grijeh? Svjesni smo da svatko od nas dolazi u konflikte sa radnim kolegama i rukovoditeljima na radnom mjestu, često se nađemo sa različitim pristupima poslu i načinu na koji ga želimo vršiti, zar novinarstvo nije kreativnost pojedinca koji se treba držati informacije, istine i činjenica. Često griješimo svi , bez iznimke ali se ovakvi problemi ne rješavaju na opisan način.

IMAMO PRAVO ZNATI GOSPODO, DUŽNI STE NAM POJASNITI OVAKVO STANJE I RJEŠITI GA NA NAJBEZBOLNIJI, POŠTEN NAČIN A NAMA SVIMA TRANSPARENTAN! TKO SE TO USUĐUJE DIRATI U BOŽJE , IGRATI SE BOGA!

(Gori su oni koji šute i klimaju glavama, grijući svoje stoličice i očekuju nagradu za to).

Pitam se danas , kao i svi slušatelji Kupreškog Radija , koji su stvarni ciljevi i razlozi ovakvoga stava ravnatelja Radio Kupresa i naše vladajuće strukture ? Kamo će sve nas odvesti ovakva politika jednoumlja u našemu društvu? Zašto vodeći ljudi u našoj politici od kojih neke još uvijek poštujem i vjerujem u njih ,dopuštaju da sitne i \"preuzvišene\" minijaturne duše kroje sudbinu malih , čestitih ljudi, namećući svoja još sitnija mišljenja svima nama. Želim vjerovati da nisam u pravu ali činjenice govore drugačije. Zato vas molim , pojasnite nam, sumnjamo iz opravdanih razloga. Hoćemo li mi koji govorimo ono što mislimo, uvijek biti ušutkani dobro poznatom taktikom OMALOVAŽI, IZRUGAJ i tako DISKREDITIRAJ?

Jesmo li za ovakav Kupres stali u njegovu obranu 1992. godine?

Žao mi je krvi prolivene ! Zar za ovo?  Branitelja koji hodaju Kupresom pognutih glava i umornih leđa, od ovakvih i drugih njima znanih nepravdi !!!

Tražim istinu i dajem podršku josipu iviću-raši i ostalim djelatnicima Kupreškog Radija , protiv kojih se vodi medijski i politički progon , te prijeti otkazom !



Nada Bagarić

PS: Nije mi bila namjera vrijeđati nikoga osobno, apsolutno nikoga! Morala sam u osvrtu spomenuti određene funkcije , jer su dio same teme.