četvrtak, 13. travnja 2017.

DANAS JE VELIKI ČETVRTAK: Sto Križića, sto Jezusa, sto Amena, sto se puta prikrstit.....


Danas je Veliki četvrtak- po kupreškom običaju, danas od 3 sata se ne radi na njivama. Po tradiciji, radilo se samo sirotinji. Pravili bi se "križići" od drveta na koje bi se napravilo 33 zrna + 3 velika zrna. Ukućani su molili KRIŽIĆE - 100 Križića. To je služilo umisto krunice i uvik bi se molila Isusova krunica.

Molitva Križića:
Oj dušice grišna, budi u viri kripna.....




Molitva Križića:
Oj dušice grišna, budi u viri kripna!
Kada budeš putovati, dugim putim, tisnim klancim,
Srišće te Duv nečisti, duv nemili.
Pitat će te, dušo, jesi l’ moja il Božija.
Nisam tvoja, već Božja.
Ja sam Bogu rekla doći na blagdanak, na Veliki četvrtak,
Sto Križića, sto Jezusa, sto Amena, sto se puta prikrstit.
U ime Oca i Sina i Duva Svetog - Amen!
I tako 100 puta brez prikidanja!
Molilo se 33 krunice od Velikog četvrtka do Bile subote a molila se svakog petka. Na Veliki četvrtak, dica bi od drveta pravila čekrkaljku i s njom bi čekrkali taj dan. Isusova krunica je: 33 očenaša, 7 zdravomarija i 3 virovanja.




Veliki četvrtak kršćanski je spomendan Isusove posljednje večere. Slavi se u četvrtak prije Uskrsa. Veliki četvrtak do Mise večere Gospodnje je ujedno i zadnji dan korizme. Na Veliki četvrtak ujutro slavi se Misa posvete ulja (Missa chrismatis) na kojoj se posvećuje krizma (ulje za svetu potvrdu), te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene.





Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda.


Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!