četvrtak, 2. srpnja 2015.

"ZDRAVO SVIJETE, TVOJ SAM ČIR!" - piše: Ivan Mihaljević

"Ali sinoć je Kupres, međutim, očekivano sam sebi ocrnio obraz, sam sebi udario šamar! Kako se neslužbeno doznaje od neslužbenih dežurnih službenika za red i mir u Kupresu i univerzumu, domaći ker (tzv : pašče) , canis domesticus je napao goste iz egzotične zemlje...."

Piše: Ivan Mihaljević


Zdravo svijete, tvoj sam čir! 
U kultnoj seriji „Prosjaci i sinovi“ koju bi valjda trebalo svrstati pod obavezno gradivo unutar opće kulture svih „naših“ naroda i narodnosti glavni lik Matan se u jednom dijelu obraća doktoru i govori: „E jadna ti je koltura moj dokture“. Raspravljali su, naime, kako bi žena trebala biti ravnopravna muškarcu…
Jadna je koltura brate gdje god se uopće mora raspravljati i boriti za ravnopravnost, slobodu i kakav-takav mir i gdje god se koltura tolike razine razumom ne podrazumijeva. Jadna je koltura tamo gdje se na polju kolture radi tri dana u godini, mnogo kraće nego što se radi na polju polju, kupreškom ravnom polju i to baš ovih dana oko časne i čestite Strljanice! Kulturu je, istina, teško furati u vremenima i mjestima gdje se ne jede nikako, a kamoli kulturno, ali svejedno bi bilo lijepo kada bi se paralelno sa trudom i zalaganjem pojedinaca kulturni život makar popratio, a ne dočekao na nož! 

Naviknuti smo da se na Kupresu sve, ali baš sve dočeka na nož. Pa taman da nasadiš kvočku da ti izleže piliće, ili da povlačiš sredstva iz predpristupnih EU fondova unaprijed se spremiš da će ti umjesto „svaka čast ljudino“ ili „aferim delijo“ fini gradski i urbani Kuprešak uvaliti standardno 
„ma šta će ti to“ i pljunuti ti u lice. 

To se događa u pravilnim vremenskim razmacima, tako baš kad pomisliš da je nešto u narodu krenulo na bolje neka generacija balave šćenadi te razuvjeri. 
Od ionako oskudne kulturne baštine koja je ratnim događanjima redovito krvarila ali unatoč tome ostavljala nekakav trag, na Kupresu se realno kao jedan od najvećih ako ne zasigurno i najveći
kulturni događaj izdiže dio Strljanice, famoznih dana kosidbe na Kupresu. S razlogom se navodi „dio Strljanice“ jer je ostatak Strljanice već odavno postao vašar, konobar'četina, turbofolk i ruka masna od janjetine. Naravno, taj dio je smotra folklora uvrštena na CIOFF program (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk arts) koja svakoga ljeta u Kupres dovuče vesele i drage ljude koji proputuju planet kako bi različitost folklorne ostavštine svih krajeva svijeta odakle dolaze pretočili u istost i jedinstvo. 

Tako fini i urbani Kuprešak na ljetnoj pozornici ima s mukom dočekano fino kulturno zbivanje, predivne šarene narodne nošnje, nasmijana lica i glazbu i ples sa svih strana svijeta. Ali sinoć je Kupres, međutim, očekivano sam sebi ocrnio obraz, sam sebi udario šamar! Kako se neslužbeno doznaje od neslužbenih dežurnih službenika za red i mir u Kupresu i univerzumu domaći ker (tzv : pašče) , canis domesticus je napao goste iz egzotične zemlje koji su, nesretni , udahnuli kupreškog zraka tri udaha više nego što im je to bilo dozvoljeno prema aktualnom kodeksu ponašanja balavih delinkvenata grada Kupresa. 

Djeca su,dakle, proputovala svijet da bi na Kupresu dobila batine. E jadna nam je koltura bogaremi, samo što doktura, nažalost, za tu bolest nema.
Dični moj brate i sestro, komšijo, sugrađanine, kupreški urbani građanine i malograđanine, općino, grade i seoski smrade, ćaća, mati i svi svati sad vam faljen Isus! Sada se poistovjetite sa svojom šćenadi i lajte skupa jer smo sinoć odaslali svoju vizitku cijelom svijetu htjeli mi to priznati ili ne. Odaslali smo veliki ignore cilom svitu koji se, naivan, nadao da može pripitomiti šačicu balkanskog narodića. 
„Jerbo, ako narodu i to oduzmeš, ako mu i maštu ogoliš, čime ćeš ga gola ogrnuti???“


Ivan Mihaljević

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!