nedjelja, 11. prosinca 2016.

FALJEN ISUS GAZDARICE, SRETNE TI MATERICE

Običaj "Materica" se proslavlja u trećoj nedjelji Došašća. Na materice traži se otkupnina od žena - onih koje su majke. Običaji postoje u Zagori, Sinjskoj krajini, kod Bunjevaca u Bačkoj i Hrvata u BIH. Otkupninu većinom čine slatkiši, orasi, lješnjaci i drugo uglavnom suho voće. Bližoj rodbini darivali su se i rupčići, maramice. Posebno je svečano kada zet prvi put posjeti punicu. Ponegdje su se darivale jabuke u koje su bile umetnute kovanice, lješnjaci, orasi i razno. Danas majke daruju sa raznim slatkišima.
Kod Bunjevaca, ovaj običaj je posebno lijepo opisala Kata Kuntić pa piše:

MATERICE – uvik padaju u drugu nedilju prija Božića i treću nedilju Adventa ( Došašća).
Materice su veliki bunjevački izvorni narodni običaj, u narodu  nazvan ko - ''čelo Božića''- kad se čeka porođenje Kristovo. Običaj  kojim se kazuje štovanje materi- materinstvu, kad sva zafalna dica u duši poštuju sićanje na muke s kojom ji mater rađa i velike materinske ljubavi dok ji odranjiva, pa joj rado i veselo iđu čestitat Matarice.
Bunjevci Materice  i Oce vezuju za IV Božiju zapovist: ''Poštuj oca i mater''.
Materice obavezno čestitaju dica pa i oženjeni svojim ženama, materama, majkama i drugim bliskim ženama - obavezno udatim.
Panti se običaj,  novi zet prvi put dolazi u kuću mladini roditelja, kad babi čestita Materice iako su svatovi  bili početkom godine. Novi zet se obavezno darivo sa  uzimaćom košuljom a ćer sa novim ruvom.
Dicama je dopušteno da iđu u druge kuće - poznati.  Matarice  imaje obaveznu čestitku koju dica moraju kazivat da bi ji domaćica darivala:


Faljen Isus, gazdarice! 
Čestitam vam Materice.
Ja sam došo priko mora
Da mi date malo ora.
Snašla me je strašna muka,
Da mi date i jabuka.                                                      
Vidijo sam i ovaca,
Da mi date i novaca.
Napolju je zdravo zima
Molim jednu čašu vina!

Odgovor je '' Navike faljen bio!  Fala,  živi i zdravi bili!''. 
Materčari se časte sitnim kolačima i vinom, darivaje se tirolskom maramicom, jabukom nazabadanom s novcima i orovima. Ovaki bućur simboliše: napridak, zajedništvo, sriću i zdravlje.
Matarice se i u današnje vrime održavaje u većini bunjevački kuća.
Najlipše je kad se poslipodne svi u familiji skupe kod roditelja u kuću.
Tušta puta bude  zdravo zima, velika poledica, snižna vijavica i velike daljine al ništa to ne spričava bunjevačku dicu (svi koji imaju žive roditelje) da održe ovaj običaj na kojeg su zdravo ponosni.

Tekst: Kata Kuntić, bunjevci.on.neobee.net

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!