srijeda, 12. kolovoza 2020.

Mateo sa Kupresa, viteški zet i humanitarac nadahnjuje: „Odgojen sam u vjeri i ne znam drugo nego – pomagati“


 

Gotovo je sredina Kolovoza.

Sredina je osmog od dvanaest njih i slažemo se svi u jednomu; ovo je najizazovnija godina otkad je 'mira i blagostanja'. Izgubili smo mnogo; poslove, prilike, planove. Oni nesretni izgubili su voljene… Godina je ovo izazova, a krajnji cilj nam je preživjeti. Ostati u zdravlju, odnosno ravnoteži duha, svijesti i tijela. 

Godina je bila izazovna, da. Svatko se s novim okolnostima nosi kako najbolje zna, a neki su u izazovu pronašli i priliku. Onu najveću – činiti dobro.

Mateo Marić mladić je s Kupresa gdje je rođen i odrastao. Sa svojih 21 godinu stigao je u Središnju Bosnu gdje je dobio posao u Travniku. Mateo je marljivo godinama radio, a uskoro upoznao i svoju životnu odabranicu – Ivu iz Viteza. Ivu je i oženio, te mladi bračni par živi u Vitezu.

„U Bosnu sam stigao jako mlad. Nisam znao što očekivati, ali nisam se bojao. Bio sam presretan da sam dobio priliku raditi i biti samostalan. Travnik mi je jako brzo postao blizak srcu, a kad sam upoznao Ivu znao sam da će Središnja Bosna biti moj dom do kraja mojih dana“, navodi Marić.

Ne bi bilo toliko čudo da je mladić s Kupresa u Vitezu, da taj isti mladić nije jedan od glavnih pokretača društvenih promjena u Vitezu. Naime, krajem 2018. godine Mateo je, s još dvojicom mladića, osnovao Hrvatsku Udrugu Mladih u Središnjoj Bosni. Udruga se bavi humanitarnim radom, a dugoročno žele raditi na jačanju dizanja kolektivne svijesti o obitelji. Obitelji – kao korijenu svega, temelju civilizacije i svega dobroga.

„Susretao sam, kroz posao, mnoge u potrebi. Osjećao sam u sebi odgovornost prema svakom od njih, boljela me njihova nesreća. Znao sam da nekako moram djelovati, a nisam imao priliku učiniti mnogo kao pojedinac. Udrugu sam osnovao s dvojicom kolega, a već s prvim akcijama nam se pridružilo dosta novih članova volontera“, dodaje Marić.

Od osnutka pa do danas Udruga bilježi mnoge uspješno realizirane projekte humanitarnog karaktera koje, kako navode, nema potrebe stavljati u fokus. Važno im je, ističe Mateo, da donirana sredstva dođu u prave ruke – onima kojima je to najpotrebnije.

Mateo i članovi sami pišu projekte i apliciraju na razne natječaje, obrazuju se i konstantno rade na novim idejama. U tijeku je realizacija projekta usmjerenog na djecu, roditelje ali i one koji će to tek postati.

„Lokalna zajednica je prepoznala ono što radimo. Naišli smo na mnoge reakcije; što osobno, što posredno preko članova. Odgojen sam u vjeri i činim dobro jer osjećam tu moralnu potporu. Mislim da se ta istina lako prepoznaje“, skrušen je Marić.

Mateo je mladić s Kupresa, viteški zet i humanitarac, ali prije svega –  čovjek. Mateo razmišlja o budućnosti; svojoj ali i kolektivnoj. O budućnosti djece, roditelja i generacija koje tek dolaze spremajući bolji svijet za sve nas (njih) i to na rodnoj grudi, na djedovini - u našoj zemlji!

Dnevnik.ba






Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!