utorak, 25. kolovoza 2020.

Hrvatska Udruga mladih u posjetu Kupreškoj visoravni

 


Hum iz Viteza u suradnji s Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih Ivan Pavao II. organizirala je  posjet Kupreškoj visoravni.

Program je krenuo polaskom u ranim jutarnjim satima iz Viteza. Pri dolasku na Kupres, posjetili su spomenik svim žrtvama 2. Svjetskog i Domovinskog rata, gdje je ih je dočekao Mario Bagarić i pobliže im opisao zbivanja za vrijeme rata na Kupreškom teritoriju i istaknuo važnost Kupresa kao strateški ključno područje.

Nakon toga nastavljen je program posjetom temeljima bazilike iz 6. stoljeća u Otinovcima i ispričao povijest te župe i njezinih žitelja. Iz Otinovaca sudjelovali su na misnom slavlju u crkvi sv.Obitelji koje je predvodio župnik vlč. Tomislav Mlakić gdje je istaknuo kako treba živjeti jednostavno putevima Krista. Pozdravio je goste iz Viteza i srdačno im se zahvalio na dolasku.

Također je istaknuo da nakon misnog slavlja župljani imaju priliku kupiti brošuru Udruge i kupnjom pomoći izgradnji škole u Ugandi.

Nakon misnog slavlja, program se nastavio na Čotinom groblju, gdje nam je župni vikar Jadranko Kurt prepričao život don Jakova Čote, koji je bio posljednji svećenik glagoljaš s područja Kupresa. Na njegovom grobu se i danas mole osobe svih vjera i nacija, doživljavaju čuda i molitve im se uslišavaju. Hodočasnici su imali priliku uzeti komadić drveta s križa i ponijeti kao moći Jakova Čote.

Hodočasnici su također imali priliku posjetiti Kukavičko jezero, prirodni biser Kupreške visoravni.

Kako je za Večernji list rekao predsjednik Udruge Mateo Marić, Udruga ima u planu u svakoj godini organizirati putovanje u druge dijelove Bosne i Hercegovine i tako upoznati našu zemlju. Iz Udruge se zahvaljuju župniku vlč. Tomislavu Mlakiću, župnom vikaru vlč. Jadranku Kurtu, gospodinu Mariju Bagariću na gostoprimstvu.Nadbiskupijskom Centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. koji je ujedno i financirao ovo hodočašće.

livno-online

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!