nedjelja, 5. travnja 2020.

Vlada FBiH poništila odluku o raspodjeli novca županijama i gradovima

Vlada FBiH poništila odluku o raspodjeli novca županijama i gradovima


Vlada FBiH danas je, nakon pritiska javnosti, na hitnoj sjednici održanoj u Sarajevu poništila spornu odluku o raspodjeli sredstava nižim županijama, gradovima i općinama, u svrhu borbe protiv koronavirusa.
Federalno ministarstvo financija je zaduženo da 21 milijun KM s Tekućeg transfera drugim razinama vlasti i fondovima – županijama i općinama usmjeri u Tekuću rezervu Vlade FBiH, a Vlada FBiH će ova sredstva preusmjeriti na Federalno ministarstvo zdravstva za nabavku medicinske opreme neophodne za borbu protiv koronavirusa COVID 19, piše Klix.ba.

Na čelu Ministarstva zdravstva FBiH je ministar Vjekoslav Mandić (HDZ BiH). Ostaje, pak,za vidjeti kako će se ova sredstva dalje dijeliti odnosno kako će se s njima upravljati.

Odluka koja je danas poništena odnosno promijenjena bila je na meti kritika mnogih dužnosnikaa. Jedan od njih je bio i ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara (SDA). On je, naime, bio jedan od onih koji su reagirali na ovu odluku Vlade prema kojima se novac, kako je tijekom dana prokomentirano, potpuno nerazumno i nelogično dijeli jednima, dok drugi ostaju bez sredstava.

Tako je naprimjer Kupres koji ima 5.000 stanovnika od Vlade FBiH je dobio 700.000 KM što je 140 KM po glavi stanovnika.


Žestoko je jučer reagirao i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić (SDA) kazavši da je Vlada FBiH odmah mora poništiti. Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić (SDP) zbog ovoga je sazvao Povjerenstvo za lokalnu samoupravu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

S druge strane zastupnik HDZ-a BiH Predrag Kožul je rekao da je “dobro da se Zvizdić konačno sjetio raspodjelu proračunskog novca dovesti u vezu s brojem stanovnika jer Sarajevska županija i Bosansko-podrinjska županija godinama dobivaju dvostruko više novca od ostalih županija”.

Na ovu Vladinu odluku reagirali su, između ostalih, Fuad Kasumović, Zlatko Lagumdžija, Ibrahim Hadžibajrić, Aldin Šljivo, Amra Babić, Ilija Cvitanović i drugi.

www.jabuka.tvNema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!