utorak, 3. prosinca 2019.

KUPRES BEZ NAČELNIKA

Prošloga tjedna privremeni Nadzorni odbor Hercegbosanskih šuma imenovao je nove čelne ljude ovoga javnog poduzeća, koje je jedno od najznačajnijih u ovoj županiji, a za direktora financija postavljen je Milan Raštegorac Komo, načelnik Kupresa koji je zbog toga podnio ostavku na ovu poziciju.

Potvrdili su to u Općini na čiji smo telefon zvali, a zatim i predsjednik Općinskoga vijeća Mlađen Pavlica kojemu je Raštegorac ostavku u pisanoj formi dostavio prošloga petka, 21. studenoga.
Čekaju odluku SIP-a

“Gospodin Raštegorac podnio je ostavku 21. studenoga ove godine, prošlog petka. Podnio je ostavku meni kao predsjedniku Općinskog vijeća na predviđenom formularu. Ja sam potpisao ostavku, ovjerio je i poslao Središnjem izbornom povjerenstvu. Ostavka je stigla u SIP i skinuta je u četvrtak s dnevnoga reda.
Zbog čega je to napravljeno, ja vam stvarno ne znam”, rekao je za Večernjak Pavlica. Po njegovu tumačenju, od prošloga petka počeo je teći 60-dnevni rok u kojemu se, po zakonu, trebaju organizirati izbori za načelnika. “Izbori se trebaju raspisati. Ali, mi imamo problem. Ove bismo izbore morali financirati, ali za to nemamo novca. Posebno je to specifično sada u ovoj situaciji kada nemamo planiranoga novca. Osim ako Vijeće drukčije odluči i prebaci novac s druge stavke”, objasnio je.

Po njegovim riječima, sada se očekuje stav Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. “Mi još nismo dobili uputu od SIP-a. Još uvijek funkcioniramo i nemamo problema. Zakazivao sam kolegij Vijeća ovoga tjedna i razgovarali smo o imenovanju osobe koja bi bila vršitelj dužnosti. Stranke nisu bile spremne pa smo odgodili sjednicu za ponedjeljak. Ako budemo imali kandidata, ići ćemo odmah s izvanrednom sjednicom Općinskog vijeća za utorak. Ako bude političkog dogovora, imat ćemo osobu koja će obnašati tu dužnost. Općinsko vijeće će mu dati ovlasti da u cijelosti obnaša dužnost načelnika”, dodao je predsjednik kupreškog Općinskog vijeća.

U Središnjem izbornom povjerenstvu BiH za Večernjak su potvrdili kako su ipak u četvrtak otvorili raspravu o situaciji u Kupresu te će nastaviti raspravljati o ovoj točki sljedećeg tjedna kada bi trebali zauzeti konačno stajalište. Po istome izvoru, moguća su dva rješenja ovoga problema. Prvi je zakazivanje izbora koji bi se najranije održali u prvom ili drugom mjesecu sljedeće godine te bi novi načelnik vodio općinu najviše osam mjeseci ili pak druga mogućnost da se prepusti Općinskome vijeću da izabere vršitelja dužnosti koji bi bio na čelu općine do izbora koji su predviđeni za listopad sljedeće godine.

Kako doznajemo od izvora u Kupresu, ne postoji jasna većina zbog podjela između dvaju HDZ-ova u ovoj općini za izbor novog vršitelja dužnosti, ali i kao refleksija odnosa između dviju HDZ-ovih općinskih organizacija u Livnu i Tomislavgradu. Jedan od stranačkih dužnosnika tvrdi i kako se općina Kupres našla u lošem financijskome položaju, te da je proračun probijen, a da trenutačno nitko ne može isplaćivati bilo kakve obveze. Ova općina u Hercegbosanskoj županiji mala je po brojnosti i tamošnje gospodarstvo uglavnom ovisi o turizmu i stočarstvu. Milan Raštegorac je dugi niz godina bio u HDZ-u, no na posljednjim izborima izabran je za načelnika u ime HDZ-a 1990.

U tamošnjem Općinskom vijeću većinu je imao HDZ BiH s 8 od 17 vijećnika te nikada nije vladala “ljubav” između dviju vodećih političkih opcija Hrvata u Bosni i Hercegovini. Upravo su ti nerazrješeni odnosi između HDZ-ovih organizacija u Livnu i Tomislavgradu također kumovali ovome raspletu.

Naime, HDZ-ovi dužnosnici iz Tomislavgrada su zajedno s drugim strankama u županijskoj Skupštini donijeli odluku o imenovanju nove Uprave Šumskog gospodarskog društva Hercegbosanske šume u kojoj je i Milan Raštegorac, Mario Mašić i Ivan Petrović. Smijenjen je istodobno Branko Ivković, koji je bio predstavnik u ovome javnom poduzeću iz Livna.

Zoran Krešić / Večernji List

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!