ponedjeljak, 8. srpnja 2019.

Održani " Dani kosidbe" na Kupresu - kosbaša 2019. - Vinko Čičak - Vinara

Titulu kosbaše na ovogodišnjem izdanju tradicionalne kulturno-sportske manifestacije “Dani kosidbe na Kupresu - Strljanica 2019.” ponio je Vinko Čičak Vinara iz Kupresa, inače i ranijih godina je bio pobjednik.
Drugo mjesto odnio je Milorad Sladojević a treće Matko Kuštro ,najmlađi kosac među njima.
Unatoč jakom vjetru i suncu , u nedjelju 7.srpnja su uspješno održani Dani kosidbe koje je otvorio kupreški načelnik Milan Raštegorac - Komo. Nakon pozdravnih govora uslijedio je program gdje su zaljubljenici u hrvatsko tradicijsko blago u višesatnom programu uživali su u tradicionalnim pjesmama i plesovima kulturno-umjetničkih društava.
Tradicijska kupreška manifestacija “Dani kosidbe na Kupresu” odavno se etablirala kao značajan i nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj koji i danas plijeni pozornost tisuća posjetitelja, prije svega, jer baštini višestoljetni kontinuitet održavanja, ali i zbog masovnosti, atraktivnosti i raznovrsnosti sadržaja, daje poseban pečat. Posebna kulturološka vrijednost sačuvala se u manifestaciji natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom, kao jedinstvenom izrazu nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima.
Nakon kulturno umjetničkih društava uslijedila su natjecanja u tradicijskim sportovima poput kamena s ramena, skoka u dalj i potezanja konopca.
Nakon toga slijedilo je nadmetanje u kosidbi u kojem su sudjelovali kosci iz , BiH ,Srbije i Novog Sada ,a održano je i štafetsko natjecanje, na kojem je najuspješnija bila ekipa Janja i Novog Sada, druga je bila ekipa iz Kupresa,a treći su bili kosci iz Petrovca. 
Nadmetali su se i kosci juniori,mlade nade i budući nositelji titule" najboljeg kosca svijeta" jer tako se naziva onaj koji pobjedi u košnji trave na Kupresu od kojih je najmlađi imao samo 13 godina. U toj konkurenciji najuspješniji je bio Stipo Šarić,rođeni kuprešak,drugo mjesto djelili su Stjepan Vasić i i Petar Jelić a treće Ivan Čičak i Filip Dumančić.
U završnom dijelu održane su galopske konjičke utrke u kojima je sudjelovalo više konjičkih klubova iz BiH i susjednih zemalja.
1800 metara - 1mjesto -  Mister Mašin enes Ejupović - Sanski Most
                     2. mjesto - Strit Fajter Samir Dupanović
                     3. mjesto - Hari Calahan Samira Hopovac

2200 metara - 1 mjesto - Tander Rok  KK Potkovica Sanski Most
                      2. mjesto - Mister Max Elvedina Tahrić
                      3. mjesto - Ildee Franc Amara Hopovac


Bacanje kamena s ramena:
1. mjesto Anđelko spajić - 15,62 - Jajce
2. mjesto Iko Penava - 14,32 - Posušje
3. mjesto Ivan stanić - 13,31 - Tomislavgrad


Skok u dalj:
1.mjesto Ratomir Bašić  - 3,06 - Kupres
2.mjesto Ivan Ljubičić - 2,94 - Tomislavgrad
3.mjesto Damir Šimić - 2,85 - Šujica

Potezanje konopa: Pobjednik Sv. Mihovil  - Dugopolje

Pješačka utrka:
1.mjesto Ante Pokrjačić - Tomislavgrad
2.mjesto Filip Janjić - Kupres
3.mkesto Vinko Sliško - Tomislavgrad

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!