* Dobrodošli na www.zlosela.com

Službene stranice Općine Kupres

petak, 21. lipnja 2019.

TIJELOVO NA KUPRESU

’Jaranice sva tri puka, ‘oćemo li k’ misi bez terluka’’

Naš narod voli sve lijepe stvari zamotati u ruho pjesme. Tako se lakše pamtilo sve što se lijepo doživjelo. Doživljaji su bili oko Božića, Uskrsa a jedan je bio i oko drugog patrona župe Suho Polje. Puk se okupljao za Tijelovo na Suhom Polju, jer je ova svetkovina drugotni patron ove župe. Pjevalo se: ‘’Jaranice sva tri puka, ‘oćemo li k’ misi bez terluka’’. Bilo je to vrijeme kad su postojale tri župe. Danas su na na Kupresu četiri župe. A ove godine blagdan je došao kasnije pa nije trebalo terluka, jer je bilo toplo vrijeme.


Nakon dugo vremena ponovo su bile ujedinjene sve župe i slavilo se na Suhom Polju za Tijelovo, što je kod mnogih vjernika izazvalo oduševljenje.
Svetu mislu je predslavio gvardijan iz Visokog fra Franjo Radman, a ujedno je i profesor u sjemeništu i na gimnaziji. Uz fra Franju je koncelebrirao župnik iz Kupresa vlč. Tomo Mlakić i domaći župnik fra Marko Jukić.
Fra Franjo je u propovijedi naglasio, po evanđelju, nahraniti gladne u svijetu kojih ima mnogo, ali Isus želi nahraniti one site hranom ali su gladni u duši. U srca treba unići ‘hrana i snaga. S čime ćemo dušu nahraniti?’ Tražimo hranu po svijetu, u drugim zemljama, u šoping centrima, ali ostajemo gladniji nego ikada, prazna su nam srca. Kod prve pričesti Isus je rezervirao mjesto sebi kod nas, a naše mjesto kod Isusa ostaje prazno. Ne može nas nitko drugi zamijeniti.
Na kraju mise imali smo procesiju oko crkve i na sve četiri strane po rukama svećenika Isus je iz pokaznice blagoslovio kuprešku visoravan i stanovnike. Djeca su ispred Isusa u pokaznici uljepšavala put cjetnim laticama iz svojih korpica. Lijepi duhovni događaj u Suhom Polju se prelio u pripremu za proslavu sv. Ivana Krstitelja u Otinovcima.Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!