petak, 21. lipnja 2019.

TIJELOVO NA KUPRESU

’Jaranice sva tri puka, ‘oćemo li k’ misi bez terluka’’

Naš narod voli sve lijepe stvari zamotati u ruho pjesme. Tako se lakše pamtilo sve što se lijepo doživjelo. Doživljaji su bili oko Božića, Uskrsa a jedan je bio i oko drugog patrona župe Suho Polje. Puk se okupljao za Tijelovo na Suhom Polju, jer je ova svetkovina drugotni patron ove župe. Pjevalo se: ‘’Jaranice sva tri puka, ‘oćemo li k’ misi bez terluka’’. Bilo je to vrijeme kad su postojale tri župe. Danas su na na Kupresu četiri župe. A ove godine blagdan je došao kasnije pa nije trebalo terluka, jer je bilo toplo vrijeme.


Nakon dugo vremena ponovo su bile ujedinjene sve župe i slavilo se na Suhom Polju za Tijelovo, što je kod mnogih vjernika izazvalo oduševljenje.
Svetu mislu je predslavio gvardijan iz Visokog fra Franjo Radman, a ujedno je i profesor u sjemeništu i na gimnaziji. Uz fra Franju je koncelebrirao župnik iz Kupresa vlč. Tomo Mlakić i domaći župnik fra Marko Jukić.
Fra Franjo je u propovijedi naglasio, po evanđelju, nahraniti gladne u svijetu kojih ima mnogo, ali Isus želi nahraniti one site hranom ali su gladni u duši. U srca treba unići ‘hrana i snaga. S čime ćemo dušu nahraniti?’ Tražimo hranu po svijetu, u drugim zemljama, u šoping centrima, ali ostajemo gladniji nego ikada, prazna su nam srca. Kod prve pričesti Isus je rezervirao mjesto sebi kod nas, a naše mjesto kod Isusa ostaje prazno. Ne može nas nitko drugi zamijeniti.
Na kraju mise imali smo procesiju oko crkve i na sve četiri strane po rukama svećenika Isus je iz pokaznice blagoslovio kuprešku visoravan i stanovnike. Djeca su ispred Isusa u pokaznici uljepšavala put cjetnim laticama iz svojih korpica. Lijepi duhovni događaj u Suhom Polju se prelio u pripremu za proslavu sv. Ivana Krstitelja u Otinovcima.



Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!