subota, 29. lipnja 2019.

RTV HERCEG-BOSNE PROGRAM POČINJE EMITIRATI U PONEDJELJAK 1. SRPNJA -

Foto: G. Šutalo/HMS

RTV Herceg-Bosne televizijski program počinje emitirati u ponedjeljak, 1. srpnja. 

Na male ekrane stiže putem zemaljskog signala, kablovske televizije, interneta i satelita. Radi se o javnoj televiziji kojoj su osnivači većinski hrvatske općine, gradovi i županije u BiH. Ravnatelj RTV HB Stipo Galić, u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis prezentira projekt TV Herceg Bosne, govori o planovima za budućnost, programskoj shemi te načinu financiranja.


Galić kaže da se ovdje zapravo ne radi ni o kakvoj novoj televiziji jer je RTV HB nastala 1993. godine.

“Kao javno poduzeće Radiotelevizija Herceg-Bosne egzistira od 1993. godine. To nije nikakva nova firma ili nova televizija. U svibnju 1993. Radio HB počeo je emitirati program, a odmah je u startu bilo planirano da jednoga dana zaživi i televizijski program”, rekao je Galić.


Pripreme u redakciji TV Herceg-Bosne u punom jeku | 

Kupovina HRT KISS pokrenula proces

Ravnatelj RTV Herceg-Bosne kaže da je prekretnica u ovom projektu bila kupovina televizije “HRT KISS” čime je RTV HB postala nositelj prava na emitiranje zemaljskog programa.

Foto: G. Šutalo/HMS

-Stekli su se uvjeti da možemo pokrenuti televizijski program tako što smo prošle godine preuzeli HRT KISS. Činjenicom da smo postali većinski vlasnici možemo konzumirati programsku dozvolu koju oni imaju, rekao je Galić.


Udružili se s televizijama na hrvatskom jeziku

Galić naglašava da se danas u BiH ne može iz temelja stvoriti nova televizija koja će egzistirati u javnom prostoru, a da program emitira u zemaljskom signalu.

–To ne možete. Možete emitirati putem kabla, interneta ili čak ići na satelit, ali zemaljski ne može. To se događa zbog toga što BiH još uvijek nije okončala digitalizaciju javnog RTV sustava, a nadam se da će se taj proces okončati do kraja sljedeće godine. Tada bi se u tehničkom smislu otvorio širok spektar da imamo puno više televizija nego što ih danas imamo, rekao je Galić.

Ravnatelj RTV Herceg-Bosne u razgovoru za HMS kaže da se odavno planiralo pokrenuti televizijski program, ali da se to, upravo zbog nedostatka resursa u vidu konzumiranja zemaljskog signala do sada nije moglo uraditi.

“Pronašli smo način da kupimo, odnosno preuzmemo HRT KISS te temeljem toga dobijemo izlaz za zemaljsko emitiranje. Nakon potpisivanja ugovora i provođenja prilično kompleksne procedure rodila se ideja da bi u ovu priču mogli uključiti i ostale naše medije koji program emitiraju na hrvatskom jeziku”, ističe je Galić.

napominje da bi naziv televizije „Hrvatska televizija Herceg-Bosna“ bio zabranjen jer, kako kaže, ni jedan javni medij ne smije nositi ekskluzivni naziv prema jednom narodu. –Ne možete reći “Hrvatska televizija Herceg-Bosna” jer je to Ustavom zabranjeno, rekao je Galić.

“Od Neuma do Žepča”

Foto: G. Šutalo/HMS
Sugovornik HMS-a pojašnjava da se išlo s preuzimanjem televizije „HRT Oscar C“ kako bi se zemaljskim signalom pokrio prostor Hercegovine.

“Od Neuma do Livna i Kupreških vrata čime bismo zaokružili jednu cjelinu od Neuma do Žepča. S te dvije uvezane televizije dobili bismo oko milijun potencijalnih gledatelja putem zemaljskog signala. Kada tome dodamo kablovsko ,satelitsko i internetsko emitiranje broj naših gledatelja može značajno rasti”, kaže Galić.

Ravnatelj RTV Herceg Bosne kaže da je primarna ideja bila signalom pokriti prostor Središnje Bosne i područje Sarajeva te prostor Zapadne Hercegovine “da bi ljudi mogli pratiti naš program putem zemaljskog emitiranja.”

Komentirajući preuzimanje internetske televizije “Prvi TV” sugovornik HMS-a ističe da su novi mediji atraktivni te da posjedovanje takve platforme omogućuje biti u korak s najsuvremenijim trendovima.

“Bitne su nam sve platforme na kojima će se emitirati program. To je zemaljsko emitiranje, internetska televizija, kao i satelitsko i kablovsko emitiranje. Onda je to jedna zaokružena priča, rekao je Galić.

RTV HB preuzela je i kablovsku televiziju “Naša TV”. Galić ističe da je preuzimanje te televizije značajno zbog kadrovskog potencijala koji posjeduje.

“Njihovi djelatnici već su prošli sve televizijske obuke za novinare i tehničko osoblje. S druge strane, imali su i opremu koja nam je prijeko potrebna. Iz tog razloga odlučili smo se udružiti s Našom TV u ovaj jedan poslovni zadatak”, pojašnjava Galić.

Foto: G. Šutalo/HMS
Programski sadržaj propisan zakonom

Odgovarajući na pitanje o programskim sadržajima koji će emitirati TV Herceg-Bosne sugovornik HMS-a ističe da je on u mnogome definiran zakonom o javnim medijima.

„Svaki javni medij, pa tako i TV Herceg-Bosne ima zakonom propisane obveze. Moramo imati 40 posto informativnog programa. Baza i okosnica televizijskog programa RTV Herceg-Bosne bit će informativni program“, rekao je Galić.


Ravnatelj RTV Herceg-Bosne pojasnio je da će okosnica informativnog programa biti dvije emisije.

„Prva emisija planira se za 17:00 sati. Zove se ‘Županijska panorama’, a tematski će pokrivati sve prostore koji su za nas značajni. Od 19:30 ide ‘Dnevnik’ koji će trajati pola sata. Svakodnevno ćemo emitirati Dnevnik kao središnju informativnu emisiju, a nakon njega ćemo imati različite tematske emisije u trajanju od 45 minuta“, rekao je Galić.

Eksperimentalna faza do jeseni

Galić je istaknuo da će TV Herceg-Bosne u početku emitirati eksperimentalni program koji će poslužiti osoblju kako bi se svi dijelovi televizijskog posla što bolje uhodali i sklopili u skladnu cjelinu.

“Na početku smo program zamislili kao eksperimentalni, a trajat će jedno određeno vremensko razdoblje, najvjerojatnije do jeseni. Onda ćemo u hodu vidjeti što možemo poboljšati i popraviti, što nije dobro ili što nam je eventualno višak”, naglasio je Galić

Otvoreni za suradnju s drugim medijima

Sugovornik HMS-a ističe da je TV Herceg-Bosne otvorena za suradnju s drugim medijima iz BiH i iz susjednih zemalja.

“Što se tiče suradnje s drugim medijima mi smo otvoreni za suradnju sa svima, bez razlike. Tu mislim na medije koji emitiraju u BiH, Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama. Kontakti već postoje, ali neku ozbiljniju suradnju na tom planu ostavit ćemo za budućnost dok ne prođe ovo testno razdoblje, kada ćemo vidjeti kako ćemo sve ovo skupa zaokružiti”, rekao je ravnatelj RTV HB.

Vlasnici hrvatske općine, gradovi i županije

Vlasnici RTV Herceg-Bosne su općine, gradovi i županije gdje su Hrvati kao narod većina. Galić ističe da su županije, gradovi i općine preuzele osnivačka prava RTV HB temeljem čega proizlazi i obveza financiranja.

“Nisu to neka velika sredstva. Mi ćemo se pokušati uokviriti u ta sredstva koja su nam raspoloživa kako bi mogli napraviti najbolji mogući program”, rekao je Galić

Otvorena suradnja HMS-u i ostalim hrvatskim medijima

Ravnatelj RTV HB Stipo Galić naglasio je da ta medijska kuća otvorena za suradnju s Hrvatskim Medijskim Servisom, ali i ostalim medijima na hrvatskom jeziku u BiH.

“Otvoreni smo za suradnju s vama. I do sada smo dobro surađivali pa nema razloga da tako ne bude i u budućnosti. Tu mislim na razmjenu ideja, sadržaja, zajedničkih projekata. Dakako, ne mislim samo na HMS nego i na druge medije i portale na hrvatskom jeziku”, istaknuo je Galić.

Politika, kultura, sport, religija…


U razdoblju nakon emitiranja središnjeg Dnevnika na TV HB će se emitirati različite dijaloške emisije koje će govoriti o događajima iz svijeta politike, društva, kulture, religije, sporta…

“Emisije će u pravilu biti emitirane iza 20 sati, nakon što završi središnji Dnevnik. Do 21 sat rezervirani smo za dijaloške emisije koje će govoriti o politici, gospodarstvu, kulturi, sportu, obrazovanju i religiji. Ukratko, sve što je u djelokrugu javnih medija”, rekao je Galić./B. Galić/HMS/


Hrvatski Medijski Servis 

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!