srijeda, 1. svibnja 2019.

ZABRANA PUSTOPAŠE OD 10.05.2019.

Rješenje o zabrani pustopaše polja na području općine Kupres


Na području općine Kupres zabranjuje se bilo kakvo napasivanje stoke od 10. svibnja ove godine u poljima, te na svim obradivim površina sve do skidanja prvog otkosa.

Kako su za Fenu kazali iz Službe za gospodarstvo općine Kupres, zabrana ne vrijedi za pašnjake gdje se vrše svake godine redovite paše stoke s onima koji sklope ugovor s općinom te ono počinje ovih dana i traje do listopada ove godine.

Stoga je svim vlasnicima obradivog poljoprivrednog zemljišta, a koji graniče s društvenim zemljištem, odnosno pašnjacima upućen poziv da svoje parcele pobusaju, odnosno urede mehanizacijom. Sto se tiče broja korisnika ispaša stoke koji nisu iz Kupresa,  kazano je da se za ovu godinu još ne zna koliko stočara mogu  očekivat, te da je prošloj godini bilo njih desetak s cca 4000 ovaca na ispaši.

Sa svakim vlasnikom stočarskog gazdinstva općina prethodno sklopi ugovor,  a uz ispašu nad tim dodijeljenim lokacijama nomadi vrše mužnje, sirenja i druge radnje vezane za ovu djelatnost.

Uglavnom ti stočari dolaze s područja Srednje Bosne koji, da bi ispasali svoju stoku, moraju dostaviti kompletnu mjerodavnu zdravstvenu dokumentaciju.


Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!