nedjelja, 14. travnja 2019.

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje



Cvjetnica je prvi dan Velikoga tjedna značajan za vjernike. Spomen je na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Nedjelja palmi se slavi kao spomen na Isusov dolazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.

Misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.  Vjernici posvećene maslinove grančice nose u svoje domove i stave za križ na zidu, a dio odnesu u staju ili polje. Maslinove grančice ostaju u kući, do iduće Cvjetnice.

Običaj je umivanje u proljetnom cvijeću, vrlo često ljubičicama. Ovaj običaj provodi se tako da se ubere cvijeće čije se latice potope u čistoj vodi, u kojoj onda ukućani obavljaju ranojutarnje umivanje. Za vrijeme umivanja, naglas se izgovaraju dobre želje. U dijelovima Dalmacije, posebno na dubrovačkom području, na posvetu se nose takozvane pome, odnosno ispletene palmine grančice. 

S današnjom Cvjetnicom započinju dani intenzivne pripreme za Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.

Matea Romić


Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!