petak, 15. lipnja 2018.

U RASTIČEVU PROSLAVLJEN SVETI ANTE

Sveti Anto svečano proslavljen u Rastičevu na Kupreškoj visoravni


Središnje Misno slavlje predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić

KTA

Rastičevo - Kupres - Prigodom blagdana sv. Ante, kršćanski puk s Kupreške visoravni se pripremao trodnevnicom koju su predvodili p. Mato Anić, don Ante Ledić i fra Miljenko Hontić. Sva tri dana priprave, mnoštvo vjernika u Rastičevo je hodočastilo pješice a najbrojniji su bili mladi koji su svakodnevno pješačili desetak kilometara do svetišta sv. Ante. Priprava za proslavu sv. Ante počela je tri mjeseca ranije kroz pobožnost i post trinaest utoraka te sv. ispovijedi.

Posebnost ovogodišnje proslave sv. Ante u Rastičevu bile su relikvije sv. Ante koje su na Kuprešku visoravan stigle zauzimanjem fra Miljenka Hontića, franjevca konventualca koji je relikvije osobno donio iz Padove. Relikvije će trajno ostati u župi Sv. Obitelji s mogućnošću da se svi oni koji se zaustavljaju kako bi vidjeli crkvu pomole za svoje obitelji.

Svetu misu za bolesnike, na sam blagdan sv. Ante, u jutarnjim satima predslavio je don Ivica Mršo profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Središnje Misno slavlje u prijepodnevnim satima predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Prije Svete mise, kardinal Puljić, zajedno sa župnikom don Tomom, don Antom i svojim tajnikom, pohodio je i ohrabrio obitelj Nikolić, jedinu katoličku obitelj koja živi u župi Rastičevo.

Sve je na početku pozdravio župnik don Tomo Mlakić riječima: Pozdravljam te puče kršćanski i hrvatski, ovdje u svetištu sv. Ante u Rastičevu. Zahvalan sam vam na trodnevnom svjedočanstvu ljubavi prema Bogu i vjernosti svojim još uvijek porušenim ognjištima i domovima. Kao župnik, prvi put i u ime kapelana Marka i u ime Raščevljana koji žive ovdje na visoravni, pozdravljam vas raseljene po Slavoniji, Dalmaciji i zapadnoeuropskim zemljama koji se svake godine vraćate svome zavičaju i zajedno s nama slavite sv. Antu. Pozdravljam sve vas poštovani vjernici koji nas slušate preko valova Kupreškog radija i radija Herceg Bosne. Pozdravljam i vas drage kolege i prijatelji svećenici koji ste predvodili trodnevnicu i puku ovom bili na raspolaganju za sakramenat pomirenja. S osobitom radošću pozdravljam vas oče nadbiskupe, kardinale Vinko, i zahvaljujem vam što ste došli ovdje na kraj naše nadbiskupije, na tromeđu biskupija Vrhbosanske, Banjalučke i Mostarsko-duvanjske, posvjedočiti da pastir ne napušta svoga stada a ovdje, na ovoj dragoj nam visoravni, nikada nije bilo lako biti ni katolikom ni hrvatom. Bogu hvala da nas patnje, progoni i razaranja nisu zatrovali i danas, ovdje u svetištu sv. Ante u Rastičevu svjedočimo da u svome srcu ne nosimo mržnju i da učimo svoju djecu da vole ovaj hram Božji i nikada ne zaborave korijenje svoje. Blagoslovite oče nadbiskupe i ohrabrite ovaj narod što se okupi danas oko oltara Gospodnjeg i sv. Ante, zaštitnika našeg Rastičeva.

U svojoj homiliji kardinal Puljić je pozvao narod da ne zaboravi svojih korijena i da, kamogod pošli, sačuvaju svoj kršćanski identitet i vrijednosti koje su nam namrijeli pradjedovi.

Svetu misu su izravno prenosili Radio Herceg-Bosne i Kupreški radio.

Župa Rastičevo utemeljena je 1900. godine, odvajanjem od župe Suhog Polja. Prva crkva bila je drvena, dimenzija 16 x 8 m, iz 1854. godine, a premještena je sa Suhog polja 1897. godine. Kamena župna crkva sagrađena je 1927. godine. U Drugom svjetskom ratu 1941. godine župna crkva je devastirana, drvena crkva spaljena, a oko 1800. župljana izbjeglo je u Slavoniju. Nakon 1946. godine kreće ponovno povratak izbjeglih i normalizira se život župe, što traje sve do Domovinskog rata kada župljani bivaju ponovno protjerani, a župna kuća i crkva minirane i sravnjene sa zemljom. U 2000. godini ponovno je podignuta nova župna kuća i crkva, no ovaj put povratak župljana na teritoriji župe nije uspio. Prema podacima od 31. prosinca 2014. godine župa Rastičevo imala je samo jedno domaćinstvo s dva katolika. Većina župljana koji su se vratili na teritoriji općine Kupres živi danas u samom Kupresu. (kta)






























































Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!