subota, 15. travnja 2017.

BILA (Velika) SUBOTA

BILA (Velika) SUBOTA - Obredi uskrsnog bdijenja u župi Suho Polje

TIŠINA VELIKE SUBOTE
"Što je ovo? Velika tišina na zemlji, velika šutnja i samoća, velika smirenost, jer Kralj spava!"





- Obredi uskrsnog bdijenja počinju u 20 sati u župnoj crkvi na Suhom Polju 






Konačno, Gospodin je našao svoj mir u tišini groba. Cijelog svog javnog nastupa Isus je bio okružen mnoštvom, radio je, djelovao, a zadnjih dana bio je izložen strašnim mukama i poniženjima. Za života je rekao da nema kamo bi glavu naslonio. Sada u samoći groba našao je kamen na kojemu može nasloniti  svoju glavu, na kojemu može počivati cijelo njegovo tijelo. Gospodin sada može mirno počivati.

U jednoj drevnoj propovijedi na Veliku subotu piše: Što je ovo? Velika tišina na zemlji, velika šutnja i samoća, velika smirenost, jer Kralj spava. Zemlja se prestrašila i zašutjela, jer je Bog u tijelu usnuo i probudio pomrle od početka svijeta. Bog je umro u tijelu i oživio podzemlje.
Majka Marija također može nakon svega odahnuti. Duboko u svojoj nutrini osjeća da je to bila volja Očeva. Mač boli probo joj je do dna dušu. Tih dana proživljavala je zajedno sa svojim sinom strahotu muke. Vratila se u svoj dom i o svemu može razmišljati. Njezina bol je prevelika. Sve je to opjevano u pjesmi „Stala plačuć tužna mati!“
Učenici su se razbježali. U njih se uvukao strah i tjeskoba. Što će s njima biti? Isusa više nema.
Pokušajmo doživjeti tišinu Velike subote. Iako se pripremamo za Uskrs, sačuvajmo nutarnji mir. Ako imamo priliku, pohodimo Isusov grob i provedimo koji trenutak u tišini pred tajnom Isusove smrti. Uočimo svoje strahove koji nam priječe da budemo Božji. Večeras radosno sudjelujmo u Uskrsnom bdijenju.


www.zupasuhopoljekupres.com


IZ KUPREŠKIH OBIČAJA:


Na Veliku (Bilu) subotu ujutro se nosi Posvetališće na blagoslov u crkvu- (hrana koja se na Bilu subotu nosila na blagoslov Posvetališća u crkvu i tek na Uskrs ujutro jela. Najčešće tvrdo kuvana jaja, mladi provareni sir i kruv. Meso se nije blagoslivljalo). Dica bi farbala jaja sa skuvanom guljom luka ili sokom od cikle. Navečer je misa u crkvi i pali se Uskrsna vatra - oganj isprid crkve pa se njome upali Uskrsna svića.










Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!