utorak, 7. veljače 2017.

Na Kupres 9. i 10. veljače dolazi više od 250 stručnjaka iz područja šumarstva i prerade drva


Intervju s v.d. generalnim direktorom Hercegbosanskih šuma Draškom Brnićem u Poslovnom dnevniku: Važnost šumarstva još nije dovoljno prepoznata u BiH

Na Kupres u Bosni i Hercegovini 9. i 10. veljače dolazi više od 250 stručnjaka iz područja šumarstva i prerade drva, stižu iz Bruxellesa, Austrije, Finske, Slovačke, te iz svih zemalja jugoistočne Europe, na drugo izdanje konferencije "Forestry Kupres 2017".Konferencija je pod pokroviteljstvom hrvatskog člana predsjedništva BiH Dragana Čovića i pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Piše Poslovni dnevnik.

Europske teme u na šumi baziranim sektorima predstavit će čelnici Europske udruge državnih šuma EUSTAFOR i Europske udruge pilana EOS. Glavnu temu sektorskog obrazovanja pokrivaju predstavnici austrijskog šumarskog instituta i edukacijskog centra, a o europskim očekivanjima od šumarstva govori hrvatska eurozastupnica Marijana Petir. O skupu koji se temama i izborom sudionika određuje kao dio pristupnog procesa BiH u euroatlantske integracije, ali i o nizu organizacijskih izazova te očekivanjima od konferencije razgovarali smo s Draškom Brnićem, direktorom Hercegbosanskih šuma.

Govorit će se i o obrazovanju i nedostatku kadrova. To je dio pretpristupnih procesa u BiH?

Obrazovanje nam je zaista veliki problem, jer ljudi i radne snage u BiH nema dovoljno, a obrazovanih kadrova posebice. Mišljenje struke je da se treba snažno integrirati u europske asocijacije i naša tvrtka svojim primjerom to pokazuje, jer smo članovi EU udruge državnih šuma EUSTAFOR. Ovim našim projektom ponovno povezujemo Bosnu i Hercegovinu s Europom, Sarajevo s Bruxellesom, i na Kupreškom polju umrežavamo našu šumarsku struku, europske dužnosnike i cijelu regiju jugoistočne Europe.


Šumarstvo bi moglo biti jedan od predvodnika u razvoju BiH, ako se integrira i prerada drva i učinci ruralnog razvoja?


Šume su oduvijek bile oslonac narodu, ali i uporište za daljni razvoj i za primjenu novih gospodarskih politika. Drago nam je što je sektor šumarstva i prerade drva jedan od glasnika nove europske orijentacije BiH, što je potvrda da je u ključnim trenucima imao važnu ulogu u državi. Šume u BIH osiguravaju nemjerljive ekološke, ekonomske i socijalne koristi. No, važnost šumarstva još uvijek nije u dovoljnoj mjeri prepoznata od svih aktera šumarske politike i BiH javnosti.


Organizacijom konferencije želite preuzeti aktivnu ulogu i integrirati znanstvene i stručne potencijale.


Šume su dio gospodarstva i trebalo bi ih promatrati intersektorski, a sada nam je osnova europska šumarska strategija iz 2015. Želimo potaknuti raspravu o stanju u sektoru, o donošenju Zakona o šumama koji još nije usvojen. Kroz diskusije želimo stvoriti preporuke koje mogu poslužiti donositeljima odluka za brzo i učinkovito djelovanje na zakondodavnom okviru i predlaganju proeuropskih politika.


Sektor šumarstva u BIH opterećen nizom problema?


U BiH su sva područja složenija nego u Europi. Postoji potreba pronalaska kompromisa oko stručnih pitanja u šumarstvu, što treba slijediti i potrebu dijaloga među entitetima. Struka međusobno korektno surađuje, ali imamo potrebu definiranja minimalnih zajedničkih principa gospodarenja šumskim resursima na razini BiH. Tu je i pitanje plasmana naših proizvoda i poticanja daljnje prerade drva u BiH. Moramo izgraditi kvalitetan lanac dodane vrijednosti u koji će se uključiti uspješni i profitabilni drvoprerađivači. Veseli nas kada se iz našeg drva proizvodi pelet, namještaj ili parket. Sve je potrebno ugraditi u zajedničku šumarsku politiku države.
Stabilna i odgovorna tvrtka


Kako danas posluje ŠGD Hercegbosanske šume?


Naše poduzeće odgovorno ispunjava šumarsku i javnu misiju. Na čelu sam uspješnog kolektiva od 500-ak zaposlenih koji si stalno postavlja zahtjevne i društveno opravdane ciljeve. Zadovoljavamo niz standarda, vodimo računa o bioraznolikosti i zaštiti okoliša, lovstvu i životinjskom fondu, a ponosno ističemo da smo osigurali FSC certifikat koji potvrđuje našu kvalitetu na svjetskoj razini.Vladimir Nišević/poslovni.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!