petak, 23. rujna 2016.

STIGLO NA NAŠ E-MAIL: PISMO PREDSTAVNIKA VIJEĆA UČENIKA SREDNJE ŠKOLE KUPRES, UPUĆENO KANDIDATIMA ZA NAČELNIKA I KANDIDATIMA ZA OV KUPRES:

Na naš e-mail stiglo je pismo od predstavnika Vijeća učenika SŠ Kupres upućeno kandidatima za načelnika općine Kupres i kandidatima za općinsko Vijeće Kupres kojega prenosimo u cijelosti:

Poštovani kandidati za načelnika općine, poštovana gospodo kandidati za OV Kupres, 

    Ovim putem Vam se mi, Vaši srednjoškolci želimo obratiti na jedan način koji vjerojatno niste očekivali. Vjerojatno niste očekivali da ćemo vam se ovako izravno obratiti s jasnim željama i možemo slobodno reći zahtjevima. 
   Ptice na granama i zidovi u uredima znaju da ste najraspoloženiji u ovo vrijeme, vrijeme predizbornih kampanja, pa zaključismo zašto Vam se ne bismo obratili i mi, oni na kojima svijet ostaje. Ne želimo samo obećanja i prisege na Vaše riječi, želimo djela. 
    Ovaj put djela koja će biti vidljiva i koja će utjecati na kvalitetu naših života i obrazovanje, a tako i rast i razvoj naše cjelokupne općine. Odlučili smo ne biti zahtjevni, jer smo svjesni svih situacija u kojima se nalazimo, pa tako svoje zahtjeve smanjismo na dva (za sada). 
    Ako se sjećate stanja u kojem ste ostavili našu srednju školu (ukoliko ste nastavu pohađali u istoj), onda znate u kakvom je stanju i danas. Pri tome ne mislimo na obnovljenu fasadu, niti na nove prozore, već na samu bit obrazovne ustanove – literaturu. 
  • Školska knjižnica se nije obnovila ni za dva prozna retka. Svaki dan slušamo kukanje i jadikovanje kako nas je sve manje i manje, kako srednjoškolaca i đaka općenito tako i stanovnika svima nam dragog grada. Pa zar u takvoj situaciji možemo dopustiti da jedna generacija mora detaljno isplanirati termine posjedovanja dviju knjiga Zločina i kazne, jer samo toliko primjeraka posjeduje knjižnica. Jedan đak ima točno jedan dan da bi pročitao i shvatio jedno važno djelo. Ukoliko je u nastavnom planu i programu predviđeno čitanje jednog svjetskog klasika, kojega će sutra sadržavati državna matura i prijamni ispit, a naša knjižnica nema ni primjerak toga djela, prelazimo na alternativu „mijenjanja lektire“. Je li to dopustivo? Gospodo draga, mislimo da to nije nimalo dobro, jer gledajući objektivno, ako mislimo opstati, tko će nam se vratiti i nastaviti živjeti i raditi u našem Kupresu ako neće mladi? 
  • Drugi zahtjev, opet imajući u vidu Vas i Vaše/naše (općinske) mogućnosti, smo malo pojednostavili. Kao što ste i sami pokazali da Vam je prevelik zalogaj izgradnja nove športske dvorane, nećemo uopće inzistirati na dovršenju onoga pokušaja ili pak izgradnji neke druge; ali mogli jeste bar malo truda i sredstava uložiti u već postojeću. Neke buduće generacije se neće uopće imati priliku susresti s nekim rekvizitima za tjelesnu i zdravstvenu kulturu. 
Mislimo da smo bili dovoljno skromni i jasni u našim molbama. Iskreno se nadamo da ovo pismo neće skupljati prašinu nego da će se oko njega dizati prašina. Mi također biramo ove godine. Biramo najbolje za svoju budućnost.

S poštovanjem,
Vijeće učenika SŠ Kupres

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!