nedjelja, 4. rujna 2016.

MISA KOD ČOTINA GROBA

U subotu 3. 9. 2016. godine slavljena je sveta misa na Čotinu groblju koje je prozvano po tome jer je u tom groblju ukopan don Jakov Čota, glagoljaš koji je umro na glasu svetosti.

Već 209 godina pobožni puk hodočasti na njegov grob i biva uslišan. To je ostalo tako do danas. Na grob su s molitvama dolazili ne samo katolici nego i pravoslavni vjernici.



Ove godine svetu misu je predslavio vlč. Marko Tomić, župnik a suslavili su vlć Ivan Mršo i fra Marko Jukić. Don Jakov u svom pastoralnom radu na Kupreškoj visoravni ostavio je, kao svećenik i kao pobožni Kristov misnik, dubok trag. Spomen je na njega nakon toliko generacija još jako živ. 

Uz vjernike s kupreškog kraja došlo je nekoliko vjernika iz Dalmacije iz Čotina rodnog mjesta Čačvine.

Vjerojatno bi došlo više vjernika iz Dalmacije, ali se na prvu subotu u rujnu slavi sveta misa na Vagnju za vjernike i fratre bačene u Jusukinu jamu. 

Dogodine pada 210. obljetnica smrti don Jakova i najavljen je nastup biskupa, a sveta misa i proslava godišnjice je planirana u zadnju subotu u kolovozu, a to bi bilo 26. 8. 2017. godine.

Tekt i foto: fra M.Jukić/www.zupasuhopoljekupres.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!