srijeda, 14. rujna 2016.

Najava: DAN OPĆINE KUPRES 18. RUJAN 2016. - PROGRAM OBILJEŽAVANJA

NAJSTARIJI SPOMEN IMENA KUPRES - 18. RUJNA 1461.


Ime Kupres prvi se put spominje u darovnici, (pisani dokument), posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, izdanoj na Bobovcu 18. rujna 1461.








Izvadak iz darovnice kralja Stjepana Tomaševića:

"Va ime Otca i Sina i Duha Gospodina. Amen.

Sluga Božiji ja gospodin kralj Tomašević Srbljem kralj i Bosni i Primorju,Dalmaciji, Hrvatom, Donjim Krajem, Zapadnim Stranama i Usori, Solim,Podrinju i k tomu... stvori(h) milost našu gospodsku mnogo poštenom našemi virnom sluzi,našem stricu knezu Radivoju za njegova virna i prava posluženja,koja posluži kruni kraljevstva našega, najprvo gnu(gospodinu), i roditelju našemudobroga spomenutja gnu(gospodinu), kralju Tomašu i meni gnu kralju Stipanu.Zato mu otvorismo milost našu gospodsku i dasmo mu i darovasmo našimdobrim i dobrovoljnim darom i zapisasmo tim našim otvorenim pismompod naše velike visuće obistrane zakonite pečati: U Luci grad Komotin i polak njegagoru Bočac, ... i Podmilačje s obi strane Vrbasa... i u Jajcu i u Jezeru kućenjegove i mline, ... i selo Jablanicu i Timjenac, što je kupio od Vlatka Vilušića.I na Kupresu selo Prosik sa seli koja se njemu pristoje s pravim mejaši i kotari.I u Buljini šest kmetah i vinograde, Rast (op. vjerovatno selo Rastičevo kod Kupresa) i katun Vlaha koji su sada u državi i koji bi posli prišao ...".

DAN OPĆINE KUPRES  18. RUJAN 2016.  
P R O G R A M   O B I LJ E Ž A V A N J A


16. rujan, petak

  • 10:30 - Kros učenika



17. rujan, subota

  • 14:00 - Nogometni susret veterana - DINAMO-HAJDUK, Gradski stadion Kupres
  • 18:00 - Šahovski turnir - restoran Kupres


18. rujan, nedjelja

DAN OPĆINE KUPRES


  • 10:30 - Polaganje vijenaca palim braniteljima, masovna grobnica Suho Polje
  • 11:00 - Sv. misa, crkva sv. Obitelji - Kupres
  • 12:15 - SVEČANA PROŠIRENA SJEDNICA O.V. KUPRES
  • -Kulturni program, Velika dvorana Hrvatskog doma, Kupres







Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!