nedjelja, 18. listopada 2015.

Novi Travnik: Stotine ljudi odale počast nevino stradalim žrtvama u Rijama

U nedjelju, 18. listopada svetom misom zadušnicom odana je počast nevinim žrtvama partizanskog zločina, počinjenog u Travniku i okolici u vremenu od 20.-23. listopada 1944. godine...

Svetu misu zadušnicu, uz koncelebraciju mjesnog županika don Jure Gavranića i dr. prof. msgr. Pave Jurišića predvodio je msgr. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup.
Prije svete mise, polaganjem vijenaca, upaljenim svijećama i molitvom u šumarku Rije, u novotravničkoj župi Rankovići, rodbina ubijenih i nestalih Travničana, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata s područja Lašvanske doline, rodbina poginulih i ubijenih iz Kupresa, predstavnici Oružanih snaga BiH, predstavnici HDZ BiH kao i mnogi drugi, odali su počast nevino stradalim žrtvama.
Naime, krajem Drugog svjetskog rata ubijeno je oko tri tisuće ranjenih i zarobljenih hrvatskih vojnika, civila, bolesnika u travničkoj bolnici, a i ne mali broj travničkih muslimana. Jedan broj zarobljenih, njih više od 150, ubijeno je i zakopano u šest masovnih grobnica u šumarku Rije koje još uvijek nisu istražene, pa ni broj žrtava nije utvrđen.












'Ako vam je težak stijeg čestitosti,
utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti,
mi ćemo ga držati'

                                         Vaši pradjedovi

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!