utorak, 7. srpnja 2015.

ŠUMARIJA KUPRES: OBAVIJEST O ZABRANI UPOTREBE GREBENA PRI BRANJU ŠUMSKIH PLODOVA, BRUSNICE I BOROVNICE NA STOŽERU

Obavještavaju se svi berači šumskih plodova - BOROVNICE I BRUSNICE koja se do sada brala na masivu planine Stožer da se zabranjuje uporaba grebena pri branju navedenih plodova do daljnjeg.










Razlozi zbog kojih se zabranjuje uporaba istog su: trenutno stanje na terenu koje nastavkom uporabe grebena vodi ka nestanku grmova borovnice na Stožeru, povećana opasnost od ispiranja zemljišta, nekontrolirano bacanje smeća od strane berača,…

Kontrolu načina branja kao i evidentiranje zatečenih berača vršit će Šumarija Kupres u suradnji sa Županijskom upravom za šume – ispostava Kupres i policijskom postajom Kupres.

Beračima koji budu zatečeni s grebenom u branju navedenih šumskih plodova isti će biti izuzeti, a po potrebi će se protiv istih primijeniti kaznene odredbe Zakona o šumama Hercegbosanske županije kao i Pravilnika o uzgoju, iskorištavanju, sakupljanju i prometu ne-drvnih šumskih proizvoda .

Branje borovnica i brusnice je dopušteno bez uporabe grebena svima i u količini koliko tko može rukom ubrati ovih darova prirode koje smo dužni zaštititi i sačuvati za one koje će doći poslije nas.

Za dodatne informacije možete se obratiti u Šumariju Kupres ili na telefon broj 034/274-585034/274-585.

Autor: David Mijoc/Šumarija Kupres

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!