četvrtak, 11. prosinca 2014.

Ljubav s Kupresa: Tradicionalne tetovaže osvajaju svijet i nagrađuju

Tradicionalne tetovaže Hrvata s ovih prostora sve više privlače pozornost javnosti, a najzaslužnija za to je grupa Traditional Croatian Tattoo, koja je na Facebooku osnovana prije pet godina s ciljem oživljavanja običaja tradicionalnog tetoviranja Hrvata. 

Osnivačica grupe, Tea Mihaljević (r.Turalija) Kupreška s livanjskom adresom za Bljesak.info kaže kako nije ni slutila da će tetovaže izazvati toliko pozornosti i da će se zanimanje za njih proširiti na sve dijelove svijeta. 

''Kad sam krenula s grupom, na Internetu se moglo promaći tek nekoliko fotografija o tome, a sada ih je u grupi na tisuće pošto nam članovi šalju fotografije tradicionalno tetoviranih osoba iz cijelog svijeta'', kaže Tea i ističe kako je najviše onih iz BiH i Hrvatske, ali da znaju stići iz Njemačke ili Australije.

Ispričala nam je i zanimljivu priču o fotografiji jedne od tetovaža, koja je na njezinu adresu stigla prije nekoliko dana.

''Prije nekoliko dana Martina Marjanović nam je poslala fotografiju gospođe iz okolice Jajca koja je tetovirana u Jajcu 1942. godine, a od 1968 godine živi u Australiji'', kaže Tea i prenosi kako je gospođa, koja se zove Ruža Jezerčić i koja ima 78 godina, napravila tetovaže sa šest godina.

''Kaže kako ju je mater skoro ubila! Napravila ih je zajedno s prijateljicama, ocrtale su shemu sa saćem i bockale tintom. Da nema ove grupe, priče kao njezina bi ostale zaboravljene, a da ne govorim o simbolima i značenjima svega toga'', navela je zaljubljenica u tradiciju za Bljesak.info

Tea navodi kako grupa na Facebooku ima i i album Revival- Oživljavanje gdje mladi ljudi šalju fotografije iz cijelog svijeta na kojima su njihove mlade ruke išarane ovim starinskim simbolima. 

''Uvijek nam pošalju i opis zašto su baš odabrali te stare simbole i što njima to znači. Naravno, uvijek pitamo je li tko u obitelji tetoviran pošto nam je stalo da se tradicija nastavi. U svakom slučaju, tradicija se nastavlja i mi smo stoga odlučili nagraditi naše obožavatelje jednom tradicionalnom tetovažom po izboru'', kaže nam Tea i dodaje kako su zbog toga odlučili pokrenuti i nagradu igru kojom bi one koji pošalju fotografiju stare, tradicionalne tetovaže bili nagrađeni novom.


''Kuso Tattoo Art iz Zagreba je spremno prihvatio izazov i prvi se odazvao da bude sponzor igre, a bit će ih još pošto nas podržavaju mnogi tattoo majstori, koji na našim stranicama mogu naći cijelu arhivu o tome. Tako da je to jedna predivna suradnja'', rekla je Tea čiju je ljubav za tradiciju i entuzijazam prepoznao Branislav Knežević koji joj pomaže u radu s grupom.

''Ja sam većinom išla po terenu a Branislav ide po muzejima, kopa po knjigama, doktorskim disertacijama, uspoređuje s drugim kulturama , objavljuje, skenira. On je čudo od podrške i veliki doprinos svemu ovome. Branislav je Sarajlija s njemačkom adresom i zaljubljen je do grla u ovo što radimo'', rekla je Tea za Bljesak.info i pozvala sve zaljubljenike u tradicionalne tetovaže da posjete njezinu grupu i da se uključe u nagradnu igru.

Ako ne za ovu, koja traje do 13. prosinca, onda u neku drugu jer će ih, sudeći po zanimanju koje je ova grupa izazvala, biti još.

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!