ponedjeljak, 20. listopada 2014.

U ŠUMI RIJE KOD RANKOVIĆA OBILJEŽENA 70 GODIŠNJICA PARTIZANSKOG ZLOČINA - POKOLJA U RANKOVIĆIMA





70 GODINA OD TRAVNIČKE TRAGEDIJE
23.do 25.listopada 1944.

U nedjelju, 19.listopada 2014. godine, u šumi Rije nedaleko od crkve u Rankovićima kraj Novog Travnika, slavljena je sveta misa za žrtve partizanskog pokolja sa kraja Drugog svjetskog rata. 




Obilježavanje 70 godišnjice pokolja u šumi Rije započelo je svečanim mimohodom od župne crkve do mjesta pokolja u 10:30 sati te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja.



Svetu misu u 11:00 sati predslavio je kupreški sin, don Josip Batinić, župnik župe Krista Kralja iz Cerna kod Dervente, uz domaćeg župnika don Juru Gavranića.

U šumu u blizini župne crkve u Rankovićima, dovedeni su civili i branitelji Travnika koji su pali u ruke partizanima nakon višednevnih borbi u i okolici Travnika. Po ranijim saznanjima, njih oko 200 dovedeni su 23.do 25.listopada 1944.godine i strijeljani bez bilo kakvog suda ali....


Danas nakon 70 godina od tog strašnog zločina, kako reče na početku svete mise župnik župe Rankovići don Jure Gavranić, saznajemo da je u jame u šumi Rije bačeno, pretpostavlja se i više od 200 osoba.-Čak do 400.te da žrtve nisu bili samo hrvatski civili i vojnici, nego da po novim saznanjima i iskazima svjedoka, ima i Talijana i Nijemaca.


Veliki broj žrtava, više od 150, je sa kupreške visoravni pa je na današnjoj komemoraciji nazočilo oko 50-ak kuprešaka te zaista veliki broj Travničana i župljana župe Rankovići.


Tom progodom, u sjećanje na naše mučenike, u bivšoj školi u Rankovićima, upriličena je izložba fotografija pod nazivom "KUPREŠKA BOJNA 1941-1995".



"Izložba ratnih fotografija pod nazivom "Kupreška bojna 1941 - 1995" pokušaj je njezinih autora da kroz ratne puteve ove postrojbe u II svjetskom ratu i Domovinskom ratu daju nepretenciozan prilog početku osvjetljavanja cjelovitije ratne povjesnice kupreškog kraja..."

Značajno je i to da je Kupreška bojna u II svjetskom ratu, kao jedna od nekolicine  postrojbi u NDH, odlikovana srebrenom kolajnom poglavnika Ante Pavelića za hrabrost kao i tiskanje novčanice od 5000 kuna sa likom kupreške cure u znak zahvalnosti Države Hrvatske slavnoj  kupreškoj postrojbi u II svjetskom ratu. 

Nakon razgledavanja izložbe fotografija iz 2. svjetskog rata te iz Domovinskog rata, domaćini i gosti su nastavili druženje uz pečenje, domaći grah te uz pjesmu sve do predvečernjih sati.


'Ako vam je težak stijeg čestitosti,
utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti,
mi ćemo ga držati'

Vaši pradjedovi





VIDEO: PROPOVIJED 





Vidi još:


Izvor: rankovici.blogspot.com


nedjelja, listopada 19, 2014

Sveta misa zadušnica u Rijama kod crkve

U šumi Rije održana je sveta misa zadušnica za žrtve Drugog svjetskog rata koje su pobili partizani bez suđenja od 23 do 25.10. 1944.godine Sveto misno slavlje predslavio je don Josip Batinić župnik župe Krista Kralja iz Cerna kod Dervente, uz našeg župnika don Juru Gavranića.Na početku misnog slavlja Don Jure Gavranić pozdravio je sve nazočne na svetoj misi, posebno je pozdravio predstavnike udruga proizašlih iz domovinskog rata,predstavnike političkih stranaka,grupu Kuprešaka koji svake godine dolaze i budu na svetoj  misi. Pozdravio je i časne sestre iz samostana Drinskih mučenica u Novom Travniku.Misno slavlje uveličao je pjevački zbor župe "Svetog Josipa" Rankovići.Župnik je kratko izložio povijesni događaj koji se ovdje dogodio prije 70 godina, ali izrazio i želju da se  takvi zločini više nikad ne ponove.Prije misnog slavlja položeni su vijenci i upaljene svijeće ispred spomen obilježja za sve poginule čiji zemni ostaci se nalaze u ovoj šumi.
Predvoditelj mise zadušnice don Jozo Batinić kazao je da ga ovo mjesto podsjeća na Katinske šume u Poljskoj gdje je isto tako učinjen veliki zločin nad poljskim časnicima.Ovo  je jedna od lokacija sa crne liste komunizma nevidentirane i nepribilježene, pa na žalost neznamo ni danas imena svih ovih, kako i župnik kaže koji su posvetili ovu zemlju.  Zato braćo i sestre stojeći na ovoj zemlji saberimo se ,jer ako žrtve nisu evidentirane jesu kod nebeskog Jaganjca zato neka im Gospodin bude sudac i podijeli vječnu nagradu.
Na kraju svete mise župnik je pozvao nazočne da prisustvuju otvaranju izložbe slika pod nazivom Kupreška bojna u prostorijama  Zavičajne zbirke "Baština" u Rankovićima.




Vidi još: Sjećanje na žrtve travničke tragedije 22. listopada 1944. godine


Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!