petak, 12. rujna 2014.

KUPRES: HDZ i HNS BiH na Kupresu započeli izbornu kampanju - na skupu nazočio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko

KUPRES, 12.09.2014. HDZ BiH i partnerske stranke HNS-a započeli su danas izbornu kampanju na Kupresu skupom nazvanim Klauzura. Nakana je bila još jednom raspraviti o ključnim programskim načelima i potvrditi duh zajedništva uoči predstojećih Općih izbora.
Uvodne riječi o početku kampanje HDZ-a i HNS-a BiH dao je dr. Nevenko Herceg, pročelnik Izvršnog izbornog stožera HDZ BiH.

O strateškim odrednicama izborne kampanje govorio je dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH te kandidat za člana Predsjedništva BiH u ime koalicije HDZ-a i stranaka okupljenih u HNS-u BiH.
„Pozivam sve da se okupe oko ideje Hrvatskoga narodnoga sabora. To je hrvatski odgovor, naš projekt kako zaštititi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, kako mu osigurati ustavnu i svaku drugu jednkopravnost i kako stvoriti pretpostavke za reforme koje će ubrzo nakon izbora uslijediti u BiH. U tom procesu moramo imati snažnu poziciju, a imat ćemo jer će HDZ BiH zajedno sa drugim stranka Hrvatskoga narodnoga sabora okupljeni u koaliciji na sljedećim općim izborim u listopadu osvojiti preko 70 posto hrvatskih glasova", kazao je danas na početku svoga izlaganja na Klauzuri HDZ BiH u Kupresu, predsjednik HDZ BiH i predsjednik HNS-a BiH dr. Dragan Čović, kandidat za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH.


Govoreći o izbornom programu HNS-a, predsjednik Čović je istaknuo:
„Strateške odrednice našega programa su samo ono što radimo posljednje četiri godine. Naših sedam odgovora jest zapravo ono što čujemo od svojih članova, svoga naroda, ono što su rezultati naših istraživanja. HDZ BiH je uvezala sve niti u cijeloj BiH. Poruke koje stižu s terena to potvrđuju. Moramo slušati što kaže narod, gospodarstvenici branitelji itd.
Sumirajući rezultate politike HDZ BiH i HNS-a, Dragan Čović je istaknuo da je odluka da se ne sudjeluje u Vladi Federacije BiH nakon prošlih izbora bila teška, ali ispravna.
„Da smo prije četiri godine pristali ući u Vladu F BiH, ne bi mogli sad govoriti o zaštiti prava Hrvata u BiH, o nužnim promjenama Ustava, Izbornoga zakona o reformama itd. U pravu bi bili oni koji su govorili da se samo borimo za fotelje.
Čović je naglasio da je, naravno, cilj pobjediti na izborima i osigurati legitimno predstavljanje hrvatskoga naroda.
„Važno je imati hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, ali važno je imati i minimalno 12 izaslanika u Domu naroda parlamenata Federacije BiH. Jer, i dalje postoji oni koji smišljaju formule kako oduzeti hrvatskom narodu pravo na sudjelovanje i legitimno predstavljanje u institucijama vlasti. Zamislite koje je to apsurd i da hrvatska opcija koja osvoji preko 70 % glasovana izborima strahuje da se izbornim inžinjeringom ospori izborna volja. Uvjeren sam da ovaj put nitko neće uspjeti osporiti hrvatsku političku volju, ako budemo zajedno. Zajedno možemo sve, rekao je Čović.
O pravima branitelja Čović je kazao kako je platformaška vlast prava mnogim braniteljima nezakonito oduzela te nastavio:
„Prava branitelja moraju biti izjednačena s pravima branitelja u RH, nema ni jedan razloga da budu različita.
Čović je posebno govorio o teškoj gospodarsko-socijalnoj situaciji u BiH. Istaknuo je da je nužno rješiti pravna i ustavna pitanja kao pretpostavku gospodarskom rastu i razvoju, bez kojega nema veće zaposlenosti i rasta standarda. Nezaposlenost je najveći problem za mlade ljude.

„Niti jedan Hrvat ne može biti miran gdje god živio, ako Hrvati u BiH nisu ravnopravni. To bi im Ustavom trebalo biti zagarantirao s obzirom da smo mi konstitutivni narod i da ja BiH naša domovina. Prirodno je osjećati taj problem kao svoj problem , kazao je na početku svoga pozdravnoga govora Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ RH.
Dojmilo se to što ćete voditi čistu kampanju i to je ono što HDZ uvijek mora odlikovati – vođenje jedne afirmativne, pozitivne i čiste kampanje.
Ovaj je odgovor Hrvata, odgovor HDZ-a, odgovor koalicijskih partnera definitivno jest nešto što bi trebalo biti naš recept, naš zahtjev da napokon postanemo ravnopravni. U onom što vi tražite nema nikakvih pretenzija, niste imperijalisti i ni mi ni vi ne tražite nešto što je tuđe, mi ne tražimo da se dokidaju tuđa prava, mi da želimo da ista prava koja mi nemamo a koja trebamo dobiti imaju i ostala dva naroda. Oni ih imaju mi ih nemamo. Stoga mislim da je ova kampanja prevažna i uvjeren sam da ćete uvjerljivo pobijediti.

O odnosu etike i politike govorio je dr. sc. fra Ivan Ševo, zamjenik provincijala Hercegovačke franjevačke provincije i predavač na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru
Nerijetko osobni etički standardi pojedinaca koji se bave politikom kao profesijom vrlo su često različiti od etičkih očekivanja onih koji su ih birali. Stoga fra Ivan je postavio ključno pitanje: Kako voditi svoj narod i određeno društvo da u njemu svi ljudi budu u realnoj mogućnosti ostvariti specifično ljudske potrebe: slobodu, ljubav, pravednost, zaposlenje, dobar glas, itd.?
„Zvijezda vodilja i ujedno cilj svakog političkog angažiranja mora biti opće dobro.Političko djelovanje u društvu kao i u državnim institucijama trebalo bi biti velikodušno, nesebično služenje čovjeku i društvu, a nikako ne bi smjelo biti zloupotrijebljeno za osobno ili skupno bogaćenje zanemarujući pri tom zajedničko dobro cijelog naroda odnosno svih građana," istaknuo je fra Ivan Ševo.

Klauzura je nastavljena izlaganjima o sedam odgovora od kojih je koncipiran izborni program, te o načinima i sredstvima komunicijanja kampanje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!