petak, 12. rujna 2014.

KUPRES: Predsjednik HDZ-a BiH dr. sc. Dragan Čović na Kupresu otvorio novoutemeljeni agronomski Institut za zootehniku

KUPRES, 11.09.2014. U organizaciji mostarskog Agronomskog i prehrambeno - tehnološkog fakulteta i službeno je, pod okriljem Sveučilišta u Mostaru, utemeljen Agronomski institut za zootehniku sa sjedištem u Kupresu. Uz predstavnike akademske zajednice, svečanost utemeljenja svojom su nazočnošću uveličali brojni uglednici iz gospodarskog i javno - političkog života Hercegbosanske županije i šire.





Prigodnim obraćanjem nazočne je u ime Agronomskog i prehrambeno - tehnološkog fakulteta pozdravila doc. dr. sc. Danijela Petrović, v.d. dekanica izrazivši zahvalnost svima onima koji su prepoznali i poduprli ideju utemeljenja Agronomskog instituta za zootehniku. „Naša je zamisao da kroz obrazovni, znanstveni i istraživački rad doprinesemo ostanku mladih ljudi ne samo ovdje na Kupresu, nego i na ostalim prostorima gdje žive Hrvati", kazala je v.d. dekanica Danijela Petrović ističući kako se dobar obrazovni sustav mora temeljiti na rezultatima znanstveno - istraživačkog rada, ali i uvažavati stvarne kadrovske, gospodarske i razvojne mogućnosti okruženja.


U ime Sveučilišta u Mostaru, koje je u novoutemeljenom Agronomskom institutu za zootehniku dobilo još jednu punopravnu članicu koja će stvoriti uvjete za stvarni pomak kako u znanosti tako i u razvojno - istraživačkim projektima i novim tehnologijama, nazočnim se obratila i rektorica mostarskog Sveučilišta, prof. dr. sc. Ljerka Ostojić.
„Sveučilište u Mostaru na ovom će prostoru osigurati teorijsko - praktičnu obuku za studente i poljoprivredne proizvođače, ali i stvoriti uvjete za postavljanje znanstveno - istraživačkih pokusa za mlade znanstvenike čime će ovaj institut afirmirati kao znanstveno - istraživačku, stručno - savjetodavnu i obrazovno - edukativnu instituciju od nacionalnog značaja", istaknula je rektorica Ostojić apostrofirajući kako će glavnu ulogu u realiziranju ovog značajnog projekta imati Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet kojem treba osigurati potporu svih razina vlasti.


Potporu utemeljenju Agronomskog instituta za zootehniku sa sjedištem u Kupresu dali su i predstavnici lokalne zajednice na čelu s Pericom Romićem, načelnikom općine Kupres kao i Vlada Hercegbosanske županije predvođena premijerom Brankom Ivkovićem.


Posebno snažan poticaj i potporu ovom projektu dao je dr. sc. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i predsjedatelj Doma naroda BiH, koji je nazočio današnjoj svečanosti na Pogancu nadomak Kupresa. Izrazivši zadovoljstvo ovim projektom dr. Čović je kazao kako je utemeljenje Instituta u Kupresu potvrda uspješnog rada Sveučilišta u Mostaru i njegovog Agronomskog i prehrambeno - tehnološkog fakulteta koji već danas imaju dovoljan broj znanstvenih potencijala i kvalitetnih kadrova osposobljenih za samostalno istraživanje. Naglasivši kako pitanje obrazovanja, znanosti i razvojno - istraživačkog rada mora biti iznad bilo koje politike, dr. Dragan Čović apelirao je na nužnost uspostavljanja kontinuiranog dijaloga, suradnje i partnerstva između akademske zajednice, gospodarstva i države.


„Naša očekivanja od hrvatske akademske zajednice velika su, zahtjevna i legitimna. Utemeljenjem Instituta u Kupresu neka od njih su i ispunjena jer je Hercegbosanska županija danas postala četvrta županija u Federaciji u kojoj djeluje mostarsko Sveučilište. Time smo korak bliže i ispunjenju jednog od naših programskih ciljeva, a to je osiguranje jednakog pristupa obrazovanju, ograničenog samo vrsnošću i sklonošću studiranju te znanstvenom i stručnom radu. Mislimo do kraja integrirati naše Sveučilište, i u organizacijskom, financijskom, akademskom i svakom drugom smislu. 


Time ćemo olakšati da naših pet županija, koje su utemeljitelji i formalno suvlasnici sveučilišne aktivnosti u Mostaru preuzmu odgovornost, već od sljedeće godine, preuzeti obveze financiranja svih obveza Sveučilišta u Mostaru i skinuti jedan ogroman teret s obitelji koji imaju svoju djecu na Sveučilištu jer oni danas nose glavninu opterećenja financiranja sveučilišnih aktivnosti. To će biti naš najveći doprinos i ono što ćemo se fokusirati kada je obrazovanje u pitanju", kazao je dr. Čović čestitajući svima koji su doprinijeli utemeljenju Agronomskog instituta za zootehniku sa sjedištem u Kupresu. Skromna svečanost nastavljena je neformalnim druženjem uzvanika na prigodnom domjenku.


www.hdzbih.org

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!