subota, 15. ožujka 2014.

CIOF MEĐUNARODNI FESTIVAL “DANI KOSIDBE – KUPRES, BiH 2014.

CIOFF MEĐUNARODNI FESTIVAL  “DANI KOSIDBE – KUPRES BiH 2014” 

Održat će seod 02. srpnja do 06. srpnja 2014. godine, u Kupresu i još u dva grada u BiH.  Opći cilj projekta jeste očuvanje, zaštita i širenje nematerijalne kulturne baštine,  očuvanje i iskazivanje regionalnog i lokalnog kulturnog identiteta, te podizanje svijesti o važnosti tradicijske kulture za, razvoj održivog kulturnog turizma, poboljšanje kvalitete života, opći društveni i gospodarski razvoj.


“Dani kosidbe na Kupresu”, odavna su u narodu zaživjeli kao značajan i nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj. Kao takav, on i danas daje svojevrstan pečat početku ljetne turističke sezone u Kupresu i široj regiji, prije svega jer baštini višestoljetnu tradiciju održavanja, a isto tako i zbog masovnosti, dužine trajanja, atraktivnosti i raznovrsnosti sadržaja. Posebnu kulturološku  vrijednost ima jedinstvena manifestacija natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom, te prezentiranje vještina u drugim tradicijskim športovima i zanatima.

Festival nije namijenjen samo za posjetitelje. Važan dio Festivala odvija se i u oblastima  Međunarodne kulturne suradnje, gdje se kroz  susrete umjetnika, kulturnih djelatnika i folklornih skupina, razmjenjuju umjetnička djela, upoznaju kulture, jezici i običaji iz različitih dijelova Europe i Svijeta. Očekivanja su da će, kao i ranijih godina, Festival vidjeti više desetina tisuća ljudi. Projektom će biti obuhvaćeno preko 400 aktivnih sudionika svih starosnih dobi a iz inozemstva redovito gostuje 150 do 180 mladih izvođača i umjetnika, što je prilika da mladi iz Kupresa, ali i iz cijele BiH, upoznaju različite kulture iz drugih zemalja, da kroz druženje i upoznavanje pokažu dio vlastite kulturne baštine.   Na taj način ovaj projekat danas proširuje i obogaćuje tradicionalnu Kuprešku kulturnu i turističku manifestaciju „Dan kosidbe na Kupresu“, izdižući je iz regionalnih okvira na  međunarodnu razinu.                                     
                                                                          
Festival je nositelj značajnih domaćih i međunarodnih priznanja, koja je dobio za dosadašnji rad i postignuća, čime je dodatno valoriziran kao najznačajnija godišnja kulturna manifestacija u BiH, na polju očuvanja nematerijalne kulturne baštine.                



Za dosadašnji rad Festival je dobio slijedeća priznanja:                                            

1. Certifikat „CIOFF International Festival“, jer je dostigao standarde CIOFF međunarodnih festivala folklora i tradicijskih umjetnosti. Certifikat je dodijeljen na Generalnoj skupštini CIOFFa, koja je održana na Tahitiju,11. studenoga, 2010. god.            

2. Povelju za doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine dobivenu od strane Ministarstva Kulture FBiH.                                                                                                                 

3. “Zlatna turistička ruža 2009” Nagrada koju je Festivalu dodijelio kulturno-turistički  projekat u BiH „Turizam plus“ 26. 09. 2009.                                                                

4. Festival je trajno uvršten u CIOFF-ov Svjetski kalendar festivala, www.cioff.org     

5. Festival je trajno uvršten u: Kalendar kulturnih manifestacija od značaja za BiH,  MCP BiH, Sektor za kulturu                                                                                                     

6. Vještina košnje trave ručnom kosom na Kupresu, uvrštena je na preliminarnu listu UNESCO.                                                                                                                              



PROGRAM OD 02. DO 06. SRPNJA 2014.

4. 5. i 6. srpanj,  Četiri vrhunska koncerta reprezentativnih folklornih ansambala, s preko 250 mladih izvođača, iz Inozemstva i BiH, s defileom skupina i nastupima na otvorenom, u Kupresu i još, najmanje, u dva grada u Bosni i Hercegovini. 

Zemlje gosti na ovogodišnjem festivalu su:                                                                       
1. AGRINIO MUNICIPALITY CULTURAL CENTER “AGRINIO FOLK DANCE GROUP”, Agrinio GRČKA                                                                                                                                       2. RHYTHMS INTERNATIONAL FOLK ART CLUB RIFAC, Punjab  INDIJA                        
3. Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ Subotica VOJVODINA/SRBIJA                     
4. Folklorno društvo “Kres” Novo mesto SLOVENIJA                                                                   5. Folk  dance  group @ ASSOCIATION – AYFAS, Brno ČEŠKA   
   
06. srpanj, nedjelja, 10:00 sati do 19:00 sati:

                                              


Kupres, otvorena pozornica – Kulturnozabavni program i program otvaranja i zatvaranja natjecanja u tradicijskim športskim vještinama: Viteško natjecanje  kosaca, međunarodne galopske konjičke utrke, tradicijska utrka konja iz domaćeg  uzgoja, bacanje kamena s ramena, skok u dalj s mista, potezanje konopa, pješačke utrke.                                              

Ova natjecanja posjeti do 20 tisuća gledatelja svih starosnih dobi.













   02. 7. do 15. 8.2014            

Etnografska izložba kupreškoga kraja i Izložba antikviteta s prostora BiH. Prezentacija starih zanatskih vještina, folklorna radionica i izložba autentičnih zanatskih proizvoda. Etnografski muzej u Hrvatskome domu Kupres.

         Ostale aktivnosti, 
02. do 06 srpanj/juli                                                                         

- Okrugli stolovi – analiza koncerata i drugih festivalskih aktivnosti: Festivalsko vijeće, Komisija za praćenje Festivala i umjetnički voditelji ansambala, na početku svakog festivalskog dana u 8:00 sati, prije podne.                                                                                        – Posjet turističkim i kulturno-povijesnim odredištima u Bosni i Hercegovini.                         – Službeni sastanci Organizatora, voditelja skupina i izaslanstava s lokalnim predstavnicima vlasti u svim mjestima gdje Festival gostuje                                                        
– Medijska vidljivost Festivala: FTV, TV KISS, HTV, “Večernji list”, “Dnevni list”, “Slobodna Dalmacija”, “Dnevni avaz”, “Oslobođenje”, Kupreški radio i brojne radio postaje u BiH, Knjižica/katalog festivala i drugi tiskani festivalski materijali, ozvučenje i video zidovi tijekom koncerata.                                                                                                                 

Web portal organizatora: www.kupres-kultura.com, te brojni drugi web portali i društvene mreže.                                                                                                                                     Organizator Festivala  je Javna ustanova za kulturu „Hrvatski dom“ Kupres u partnerstvu s  Općinom Kupres i Nacionalnom sekcijom CIOFF-a za BiH, te kulturnim udrugama i drugim nevladinim organizacijama u Kupresu i BiH.

Ante Čičak, Hrvatski Dom kulture Kupres                 

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!