nedjelja, 9. veljače 2014.

OVO NIJE NAŠ RAT: Na bosansko proljeće Hrvati u BiH nisu nasjeli, šutjela i Republika Srpska

Jučer su ponovno nastavljeni prosvjedi, no u upola manjem intenzitetu u bošnjačkom dijelu Federacije BiH. Istodobno u većinskim hrvatskim područjima Širokom Brijegu, Grudama, Posušju, Livnu, Tomislavgradu, Čapljini... nije bilo prosvjeda niti je bilo naznaka neke reprize nasilnih prosvjeda. Hrvati, iako također proživljavaju tešku socijalnu situaciju, nisu nasjeli na bošnjačko proljeće. 


Ovoga puta Hrvati u BiH prema pokušaju “antibirokratske revolucije” ponijeli su se gotovo kao bošnjački lider Alija Izetbegović koji je na početku rata 1991. godine, kada je JNA napala hrvatsko selo Ravno, poručio: “Ponavljam, ovo nije naš rat”. I nije hrvatski rat jer su upravo politički kreatori koji su se upleli u prosvjede nasiljem i valjanjem u blatu zapikirali usmjeriti tijek ustavnih promjena koje u BiH izazivaju velike napetosti posljednjih godina. Bezočnom nasilju bio je izložen Mostar, gdje je zbog sabotaže zapovjednika specijalne policije dopušteno nasilnicima da unište više gradskih i županijskih zgrada te institucija.

Izvanredno stanje

Zbog ove situacije mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i županijska vlada jučer su poduzeli posebne mjere kako bi se spriječilo novo događanja naroda. Privremeno je imenovan i ravnatelj policije, a jučerašnji pokušaj reprize nasilnih prosvjeda u Mostaru je zaustavljen. Po dostupnim informacijama cilj prosvjednika u Mostaru bio je ponovno izazvati međunacionalne sukobe Hrvata i Bošnjaka kako bi se zaustavili i pokušaji, prije svega administracije Europske unije, da se BiH preuredi u posve drukčijem obliku. Večernjakovi izvori navode i da su iz službenog Zagreba upućene poruke da se ne nasjeda na otvorene provokacije. Hrvatski narodni sabor, koji okuplja najveće hrvatske stranke, nasilje i napade na županije stavio je jasno u politički kontekst. “Činjenica je da su ovi događaji krenuli iz centara jednoga dijela FBiH i da su mete napada bile samo županijske i državne institucije, ali nijedna federalna institucija ni u Sarajevu. Cilj je nasilno mijenjanje postojećega ustavno-pravnoga ustroja u BiH”, smatraju u HNS-u. Najveći broj nasilnika koji su “preorali” Mostar stanovnici ovoga grada ne poznaju, a novi pokušaj da se s dva autobusa profesionalnih prosvjednika izazove novi kaos nije uspio jer ga nije dopustila policija. Zanimljivo je i da su prosvjednici palili i uništavali gotovo samo zgrade županijskih vlada u Tuzli, Zenici, Sarajevu i Mostaru. FBiH od uređenja Republike Srpske razlikuje se upravo po tome što ima županije koje su postale posljednja brana pred pokušajem bošnjačkih federalnih vlasti da Hrvate potpuno ekonomski osiromaše i politički obesprave.

Lagumdžija vs. EP


U federalnu su vlast Bošnjaci izabrali podobne Hrvate pa je sljedeći korak udar na županije kojim bi se Hrvati našli u ulozi potpunih gubitnika. Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija u istupu večer nakon najtežih izgreda optužio je i Europski parlament da je možda potpalio nezadovoljstvo rezolucijom koja osuđuje razarajući bošnjački centralizam na štetu Hrvata za koji je zastupnik Davor Ivo Stier ocijenio da nije povoljniji od Miloševićeva u bivšoj Jugoslaviji. – Europski parlament usvojio je rezoluciju o federalizaciji BiH. Ne možemo se oteti dojmu da se da su to mjesta i dijelovi FBiH koje je netko predvidio ne za treći (hrvatski) nego drugi (bošnjački) entitet – rekao je Lagumdžija.


 

Tekst: Zoran Krešić/ www.vecernji.ba
Foto: Stojan Lasić
09.02.2014.

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!