nedjelja, 3. studenoga 2013.

KUPREŠACI PROSLAVILI 19 GODINA SLOBODE


Kupres i Kuprešaci danas su proslavili svoj veliki dan, dan kad smo se još jednom prisjetili na slavne događaje iz studenog 1994. godine kada su snage HVO-a u briljantnoj akciji nazvanoj "Cincar" oslobodile veći dio Kupreške općine i zauvijek protjerale srpskog agresora s tisućljetnih hrvatskih ognjišta.






Svečanost proslave devetnaeste obljetnice oslobođenja Kupresa započela je još jutros u 10:00 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobištima hrvatskih vojnika i civila iz Drugog svjetskog rata na masovnoj grobnici "Ogledala" da bi potom, od 11:00 sati, bila služena sveta misa za sve poginule i preminule hrvatske branitelje  u crkvi svete Obitelji a nakon mise položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomen Križa ispred crkve (mjesto na kojemu su sahranjeni branitelji Kupresa iz II svj.rata).  



Sveto misno slavlje predvodio je kupreški župnik msgr. don Marko Tomić uz koncelebraciju nekoliko svećenika.




Po završetku svete mise upriličen je i svečani mimohod branitelja kupreškim ulicama, a sve uz glazbenu pratnju Prvog orkestra Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.




Iza mimohoda, brojna visoka izaslanstva među kojima su bili predstavnici svih braniteljskih udruga, hrvatskih političkih stranaka i ostalih mnogobrojnih delegacija,  uputila su se na mjesta stradanja hrvatskih vojnika i civila iz Domovinskog rata na Suhom Polju i Kupreškom polju gdje su još jednom položili vijence i zapalili svijeće u znak sjećanja na sve one koji su ugradili svoje živote u temelje slobode hrvatskog naroda.



Svečanost proslave 19. obljetnice oslobođenja nastavljena je u četrnaest sati kada je počela svečana akademija u Hrvatskom Domu a nakon svečane  akademije, nastavljeno je druženje branitelja u parku ispred Hrvatskog Doma.



Pored službenog dijela obilježavanja, branitelji su i ove godine priredili tradicionalno braniteljsko druženje u kupreškom parku gdje se okupio veliki broj branitelja, građana Kupresa te pristiglih gostiju iz svih krajeva Hrvatske, BiH i inozemstva. 


Članovi brojnih braniteljskih udruga iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske došli su na ovo druženje, a domaćini iz Kupresa su ih dočekali otvorenih ruku i otvorena srca pripremivši im razne kupreške specijalitete.


Na današnji dan 1994. godine nakon 31 mjesec okupacije oslobođen je hrvatski Kupres! Provedba operacije trajala je tri dana, od 1. do 3. studenoga 1994. u sklopu operacije Cincar koja je imala za cilj slobođenje Kupresa i Kupreškog polja, stvaranje operativne osnovice za daljnje operacije HV-a i HVO-a otvaranje prometnice Bugojno - Livno i otklanjanje opasnosti od napada na Šujicu, slabljenje i zaustavljanje neprijateljske ofenzive na Bihać i stvaranje pogodnog strateškog prostora za oslobađanje dijelova RH i Bosne pod nadzorom Srba.
Oslobođeno je područje ukupne površine 600 kvadratnih kilometara, vojska bosanskih Srba je odbačena dalje od planine Cincar, otvorena je prometnica Bugojno - Livno, oslobođen je veći dio strateški važnog Kupreškog polja te sam gradić Kupres i okolna sela.

Nažalost, niti ovog puta proslava u Kupresu ni na koji način nije popraćena od strane dviju državnih televizija, Federalne televizije i Televizije Bosne i Hercegovine, čiji su se novinari svrstali na stranu političkog jednoumlja i majorizatora hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. 

Danas u Kupresu Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB obilježava svoj dan.


.Kroz postrojbu Specijalne policije MUP-a HR HB, od njenog osnivanja u siječnju 1994. do Daytonskog mirovnog sporazuma 1997. godine, prošlo je 726 pripadnika. Postrojba je imala 18 poginulih i 106 ranjenih pripadnika u brojnim operacijama. Nastala je od specijalnih postrojbi HVO-a, interventnih postrojbi MUP-a HZ HB, Bušića, Kažnjeničke bojne, Ludvig Pavlović …


''Naša Udruga je uzela Dan oslobođenja Kupresa za svoj dan pošto je tadašnja Specijalna policija HR HB prva ušla u Kupres. Prilikom oslobođenja dala je najveći obol oslobođenju Kupresa i zbog toga smo uzeli Dan oslobođenja Kupresa za svoj dan. Udruga djeluje već sedmu godinu i sastavljena je od udruga Specijalne policije iz Posavine, Središnje Bosne, Livna i Mostara, kako su i postojale postrojbe specijalne policije u to vrijeme''.
















Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!