ponedjeljak, 24. lipnja 2013.

U OTINOVCIMA PROSLAVLJEN BLAGDAN SVETOG IVANA KRSTITELJA

Danas je u Otinovcima, uz veliki broj Kuprešaka i gostiju, proslavljen blagdan i patron župe Otinovci, sv. Ivan Krstitelj.












Misno slavlje predvodio je mons. dekan prof. dr. sc. Pavo Jurisic uz koncelebraciju  župnika župa Otinovci i Kupres te upr. ž. Rastičevo - mons. vlč. Marka Tomića, vlč. Miodraga Brkana - kupreškog kapelana,  fra Marka Jukića župnika na Suhom Polju, vlč. Ante Ledića - ravn. kat. šk. centra u Zenici rođ. kuprešak, đakona Marina Marića (u subotu 29.06. mladomisnik) te još nekoliko svećenika iz Bugojanskog dekanata.

Izuzetno lijepo vrijeme, okupano suncem i ugodnim povjetarcem kao i mnoštvo vjernika činili su ovaj dan ugodnim kako bismo dostojno i pobožno proslavili ovaj blagdan sv Ive u Otinovcima.

Uz sv. Antu u Rastičevu  i Veliku Gospu na Suhom Polju, blagdan sv. Ive predstavlja i okupljanje kuprešaka - SVA TRI PUKA pa se u mjesnim crkvama ne održavaju pučke mise u 11 sati nego se svi zajedno okupljamo na jednoj u Otinovcima.

Običaj paljenja svitnjaka je po tradiciji i hrvatskim katoličkim običajima, obavljen na Ivanjsku noć. Svaka obitelj pali svitnjak kod svoje kuće pa kad se razgori, djeca i mladi preskaču vatru a ujutro se svitnjak obilazi uz molitvu Vjerovanja. 

Već tradicionalno, na brdu Križ iznad Zlosela, Zloseljani i Stražbenčani kao i mnogi iz oklnih sela, okupimo se na Križu i palimo veliki zajednički svitnjak. 

Ove godine nas je bilo 30-ak. Uz roštilj, pivo (u manjim količinama) rakiju i nešto soka za djecu, zajedno smo se družili, zapivali sve do iz ponoći a neki su nastavili druženje i u gradu. Valja napomenuti kako nas je svojim dolaskom obradovao i župnik fra Marko Jukić kao i načelnik općine Pere Romić te smo uz ugodan razgovor završili ovogodišnje paljenje svitnjaka na Križu.

 DOGODINE U VEĆEM BROJU!




Cijela fotogalerija je na našoj facebook stranici:


Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!