subota, 22. lipnja 2013.

U NEDJELJU 30. LIPNJA 2013. - MISA U SPOMEN NA MUČENIČKU SMRT KATE LOZIĆKATA LOZIĆ (+ 30.06.1816.)“Potrebno je, da mjesne crkve učine sve, da ne prepuste zaboravu spomen onih, koji su pretrpjeli mučeništvo!


(blaženi papa Ivan Pavao II.)
U kalendaru Kršni zavičaj 30. 06. je spomendan mučeništva Kate Lozić. Počinjemo ga komemorirati a po svjedočenju vjernika su, po ispunjenom zavjetu, dobili milosti.

Misa će biti u nedjelju 30. 6. u 18:00 sati kod Katina jezera iznad Osmanlija.

a) Dolazak preko kamenoloma:

Na kraj kamenoloma ostaviti auto i pješke ili autom do kraja. Pratiti oznake.

b) Iz grada autom do kraja nogometnog stadiona do kućice zatim pješke putem do jezera.Misa će biti na mjesu gdje je mučena Kata kako to svjedoče fra GrgoLozić i fra Miroslav Džaja.


Fra Grgo Lozić piše:

„Jezero više sela Osmanlia pod planinom Gerguljačom kod kog su Baše kupreške krvoločno izsikli živu na komade Katu ćer pok. Ante Lozića, mog Rodiaka, što nije hotila poturčit se divojka glavna, god. 1816. i bacili sve komade tila u jezero proklete krevopije!

Jer u vrime Bašaluka glavne (naočite, lijepe) cure turčili bi na silu!“

(fra Grgo Lozić,Adnotationes variae, 1864. str.14.).
Od tada se ubavo jezero zove Katinim jezerom. A rastičevski župnik vlč. Marijan Kopić u pismu od 9. 10. 1965. godine piše o jezeru da je u promjeru oko 30 m, obraslo šašom , nakićeno lopočom s modrilom u sredini kao draguljem u prstenu.

(fra Miroslav Džaja, Sa kupreške visoravni, 1970., str. 239.).

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!