ponedjeljak, 22. svibnja 2017.

Kupreški kosci u Sloveniji ostvarili zapažen uspjeh na međunarodnom natjecanju kosaca

Predsjednik i članovi kupreške udruge kosaca  "Kupreški kosci",  ovoga su vikenda bili u posjeti kod svojih slovenskih kolega na međunarodnom natjecanju kosaca.  U slovenskom živopisnom mjestu  "Selo" (254 stanovnika) kraj Moravskih Toplica, kao i na Kupresu, njeguje se tradicija košnje trave kovanicom (ručno kovanom kosom) te su za očuvanje svoje tradicije slovenski kosci organizirali manifestaciju "Srednjo-europsko natjecanje kosaca". 



Tom prigodom, na natjecanju kosaca u Sloveniji, sudjelovali su kosci - predstavnici svojih zemalja: BiH - (iz Kupresa i B. Petrovca), Slovenije, Austrije, Srbije, Rumunjske i Bugarske gdje je 9 kupreških kosaca ostvarilo zapažen rezultat:

Prvo mjesto - (ekipno) Kupres 1
Drugo mjesto - (ekipno) Kupres 2
Trece mjesto  - (ekipno) Kupres 1
Trece mjeto - (pojedinacno) Vinko Čičak

Kosci su kosili u više kategorija: košnja trave sa kosama do 90 cm, više od 90 cm i indvidualno natjecanje. Manifestacija okuplja domaće i inozemne natjecatelje, a kosilo se na parcelama 2,5 x 10m i u pojedinačnom natjecanju 7 x 10 m. 

Zanimljivo je da su slovenski kosci koristili kose od 115, 118 i 121 cm dužine čime je njihov otkos "jači" i ubrzava košnju, a naši su kosci koristili tradicionalne kovanice od 87 cm dužine što je po mnogima bilo iznenađenje da su uopće ostvarili takav uspjeh sa kosama dosta kraćim od konkurentskih. Sponzor putovanja kupreških kosaca u Sloveniju, bio je općinski načelnik Milan Raštegorac Komo, izjavio je za www.zlosela.com, Matko Ćurković, predsjednik udruge "Kupreški kosci". 


T.Ivić/zlosela.com
Foto: M. Ćurković



Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!