utorak, 19. svibnja 2015.

PRISJEĆANJE: Komemoracija za žrtve s Kupreške visoravni (1995.-2015.)

Masovna grobnica Suho Polje
Kupres
U obiteljskom albumu našega mladolikog njemačkog umirovljenika Joze Vukadina Kalčića, u potrazi za starim fotografijama, pronašli smo i dvadeset dvije fotografije koje je on osobno načinio na Kupreškoj visoravni, prije dvadeset godina, u proljeće još uvijek ratne 1995. godine. 










Iako sam razgovarao s više sudionika ovoga događaja, nisam uspio saznati i točno vrijeme (nadnevak) održavanja (prve) komemoracije za hrvatske žrtve stradale u proljeće 1992. godine na ovom području, kao i mise koja je potom služena u razrušenom Rastičevu. Siguran sam samo u jedno: radi se o travnju ili svibnju 1995. godine. Potvrda mojim razmišljanjima je i Kalčićev uredno sačuvani račun za izradu fotografija (u Njemačkoj), s nadnevkom od 13. svibnja 1995. godine. Prošlo je, dakle, punih dvadeset godina od ovoga događaja. Kažu, vrijeme liječi rane a mislim kako je bolje kazati kako vrijeme samo donekle zaliječuje rane, jer nemoguće je u cijelosti zatomiti bol i tugu za svojim najmilijima, za ocem, bratom, sestrom… ubijenim, bačenim i zakopanim u smetljište … Kao što je slučaj bio ovdje. Neka i ovo bude mali dio čuvanja sjećanja na sve hrvatske žrtve na Kupreškoj visoravni ali i općenito na sve hrvatske žrtve položene na Oltar Domovine u nedavnome ratu.


Neka im je svima laka hrvatska gruda.


Počivali u miru!












































Tekst: Ivica Šarac
Foto: Jozo Vukadin Kalčić

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!