četvrtak, 12. ožujka 2020.

VAŽNA OBAVIJEST: Krizni stožer Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije: NAREDBA

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije danas je Krizni stožer Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije održao 9. sastanak na kojem je analizirana trenutna situacija u Hercegbosanskoj županiji u cilju daljnjeg praćenje situacije i poduzimanje mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom.
Krizni stožer donio je Naredbu koju prenosimo u cijelosti:
Krizni stožer Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije, (u daljnjem tekstu: Krizni stožer MRZSSP HBŽ) u cilju daljnjeg praćenje situacije i poduzimanje mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, na 9. sjednici, održanoj 12.3.2020. godine, sukladno odredbi članka 6. stavak (5) Pravilnika o ustrojstvu i načinu rada Kriznog stožera Federalnog ministarstva (“Službene novine Federacije BiH”, broj 10/12), donio je sljedeću
N A R E D B U
  1. Nalaže se Ministarstvu znanosti, prosvjete kulture i športa Hercegbosanske županije da obustavi nastavu u svim osnovnim i srednjim školama na području HBŽ počevši od 13.3.2020. godine do donošenja nove Naredbe Kriznog stožera MRZSSP HBŽ. Rok: Odmah.
  2. Svim učenicima u osnovnim i srednjim školama na području HBŽ dok traje obustava nastave preporučuje se da izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja. Za provođenje ove preporuke odgovorni su roditelji odnosno zakonski zastupnici maloljetnih učenika.
  3. Nalaže se obustava održavanja manifestacija, proslava, seminara, kulturnih i sportskih događaja, kao i treninga počevši od 13.3.2020. godine do donošenja nove Naredbe Kriznog stožera MRZSSP HBŽ. Rok: Odmah.
  4. Nalaže se svim vrtićima bez obzira na oblik vlasništva na području Hercegbosanske županije da prestanu s radom počevši od 13.3.2020. godine do donošenja nove Naredbe Kriznog stožera MRZSSP HBŽ. Rok: Odmah.
  5. Nalaže se svim zdravstvenim ustanovama bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositeljima privatne prakse na području Hercegbosanske županije da obustave redovite specijalističko-konzultativne preglede, a neophodne specijalističko-konzultativne preglede obavljaju po procjeni specijaliste. Rok: Odmah.
  6. Nalaže se svim zdravstvenim ustanovama bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositeljima privatne prakse na području Hercegbosanske županije da zdravstvenim djelatnicima i zdravstvenim suradnicima ne odobravaju putovanje u inozemstvo po bilo kojem osnovu. Rok: Odmah.
  7. Preporučuje se građanima Hercegbosanske županije i stranim državljanima sa stalnim i privremenim boravkom u HBŽ, da ne putuju u zemlje: NR Kinu, Italiju, Južnu Koreju, Iran, Francusku, Njemačku i Španjolsku.
  8. Preporučuje se građanima Hercegbosanske županije koji žive i rade u zemljama iz točke 7. ove Naredbe da ne dolaze u Hercegbosansku županiju zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi moglo dodatno rezultirati pogoršanjem epidemiološke situacije u HBŽ. Ukoliko isti dođu da se obvezno jave Zavodu za javno zdravstvo HBŽ telefonom na broj: 034/200-563 i nad njima će biti provedena mjera stavljanja u izolaciju u trajanju od 14 dana.
  9. Nalaže se prijevoznicima da prilikom prelaska granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze federalni granični sanitarni inspektori, kao što su granični prijelazi GP Bijača, GP Gorica, GP Kamensko-Livno, GP Izačić, GP Orašje, GP Šamac-Domaljevac. Vozači kamiona koji voze na dnevnoj bazi u zahvaćena područja koronavirusom po dolasku u Hercegbosansku županiju moraju biti u izolaciji do odlaska na sljedeći prijevoz, te po povratku ponovno su dužni podvrgnuti se izolaciji. Slijedom navedenog, preporuča se svim prijevoznicima i drugim gospodarskim subjektima, da ne odlaze u tu zemlju kako ne bi bili izloženi ograničenjima u prometu. Ako odlazak ne mogu odgoditi, važno je napomenuti da su poslodavci, osobito poslodavci u djelatnosti prijevoza, dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih gelova i sredstava za održavanje higijene ruku i kabine vozila. Rok: Odmah.
  10. Nalaže se Ministarstvu gospodarstva Hercegbosanske županije da naloži svim hotelima, hostelima i vlasnicima privatnih apartmana-iznajmljivačima da registriraju dolaske gostiju turista iz ugroženih zemalja navedenih u točki 7. ove naredbe, koji su posljednjih sedam do 14 dana boravili u ovim zemljama, te da kontaktiraju odmah nadležnog epidemiologa zavoda za javno zdravstvo HBŽ na otvorene brojeve telefona, u cilju provođenja mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa (COVID-19) u skladu sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (“Službene novine Federacije BiH”, broj 29/05), Međunarodne zdravstvene regulative-IHR, kao i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Rok: Odmah.
  11. Obavještava se javnost da neprovođenje naloženih mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa nad osobama koji dolaze iz zemalja iz točke 7. Ove naredbe, podliježe prekršajnoj odgovornosti sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kao i kaznenoj odgovornosti, jer je člankom 225. Kaznenog zakona Federacije BiH utvrđeno kazneno djelo „Prenošenja zarazne bolesti”. Naime ovom odredbom precizno je regulirano da:
(1)  Tko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležni organ zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje ili sprečavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.
(2)  Kaznom iz stavka 1. ovog članka kaznit će se tko ne postupi po propisima ili naredbama iz stavka 1. ovog članka u pogledu suzbijanja ili sprečavanja zaraznih bolesti kod životinja, pa zbog toga dođe do opasnosti prenošenja zarazne bolesti na ljude.
Stoga ponovno apeliramo na osobe nad kojima se provode mjere u cilju sprječavanja i ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19), da se striktno pridržavaju propisanih mjera, jer u protivnom riskiraju pokretanje pored prekršajnog i kaznenog postupka. Skrećemo pozornost da svi koji imaju informacije da se pojedine osobe ne pridržavaju propisanih mjera obavijeste nadležne epidemiologe Zavoda za javno zdravstvo HBŽ, nadležne sanitarne inspektore, te krizne stožere Federalnog ministarstva zdravstva i krizni stožer MRZSSP HBŽ.
  1. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.
    Naredbu možete preuzeti OVDJE



Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije obavještava sve
prosvjetne djelatnike osnovnih škola da su dužni sutra u 10 sati doći u svoje matične škole na
sastanke učiteljskih, odnosno nastavničkih vijeća.



Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!