četvrtak, 17. listopada 2019.

Otvoreno pismo kupreških pčelara ministru poljoprivrede Šemsudinu Dediću

OTVORENO PISMO
Poštovani gospodine Ministre!


Nakon niza bezuspješnih pokušaja obrane od medvjeda,javnih obraćanja institucijama Hercegbosanske županije,Lovačkom društvu, Kupres,PS Kupres nisu poduzete nikakve radnje u svezi zaštite pčelara i samog stanovništva općine Kupres.
Obzirom da su iscrpljene sve mogućnosti u svezi obrane od medvjeda a nisu poduzete nikakve aktivnosti obraćamo se javno Vama.Zakonom o lovstvu mrki medvjed je zaštićen u uzgojnim područjima Rješenjem o osnivanju uzgojnih područja .Jedno od uzgojnih područja je i područje općine Kupres,što se može konstatirati da je općina Kupres proglašena „Rezervatom medvjeda“,pitamo sada Vas da li su mještani zaštićeni od medvjeda.
Zakonom o lovstvu sukladno čl.19 Citiramo“Ako od zaštićene divljači nastupi opasnost po život i zdravlje ljudi ili za državnu imovinu i za imovinu građana zaštićena divljač se može odstrijeliti,odnosno njen broj smanjiti bez obzira na vrijeme zaštite i godišnji plan gospodarenja.
Odobrenje za smanjenje broja divljači i način izvršenja izdaje federalni ministar na temelju zahtijeva zainteresiranih, a po pribavljenom mišljenju korisnika lovišta i mjerodavne veterinarske službe“ Nakon niza prijava o šteti i ugrozi od medvjeda Župnijskom ministarstvu poljoprivrede ,vodoprivrede i šumarstva,izlaska na teren povjerenstva i zapisnika,sve ostaje na tome jer nisu nadležni niti za štetu niti zaštitu jer Federalnim zakonom su oduzete ovlasti gore narečenim institucijama.
Stoga pitamo Vas, i tražimo odgovor kako će te zaštiti građane Kupresa jer medvjed ulazi u uže gradsko područje, šeće se ulicama,uništava voćnjake.
Što će biti ukoliko (ne daj Bože) napadne i djecu i ljude,da li će te ga i onda štititi i tko će odgovarati.Stoga apeliramo na Vas da poduzmete sve aktivnosti Zakonom propisane da se građani oslobode straha od medvjeda koji je vidno prisutan u gradu i ne oglušite se na ovo otvoreno pismo.
Kupreški pčelari

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!