srijeda, 18. rujna 2019.

Obilježen Dan općine Kupres


Prvi pisani sačuvani trag imena „Kupres“ u povelji kralja Stjepana Tomaševića, u kojoj on stricu Radivoju poklanja mjesto Prosik kod Kupresa s pripadajućim mejašim i katarim je uzet kao Dan općine Kupres a obilježava se 18. rujna.
Dan općine slavio se na datum prvog pisanog spomena imena Kupresa – 18. rujna 1461. godine u darovnici posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Kupres te obilaskom sportske dvorane koja je u fazi izgradnje danas je svečano proslavljen Dan općine Kupres, koji se obilježava kao dan sjećanja na prvi spomen imena Kupres.


Program obilježavanja Dan općine Kupres započeo je šahovskim turnirom još u subotu, 14. rujna te u utorak u povodu obilježavanja na ulicama Kupresa održan je tradicionalni kros učenika osnovne škole fra Miroslava Džaje i Srednje škole “Kupres” koji su trčali Splitskom ulicom do Trga hrvatskih vitezova gdje su najboljima dodijeljene medalje koje su uručili načelnik općine Milan Raštegorac Komo, predsjednik Općinskog vijeća Kupres Mlađen Pavlica, pomoćnica načelnika Branka Ivić i ravnatelj Osnovne škole fra ‘Miroslava Džaje’ Marko Tovilo.
Svečani dio Dana općine počeo je danas polaganjem vijenaca palim braniteljima koje su na masovnoj grobnici Suho polje položili predstavnici općine Kupres, Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije, te političkih stranaka s hrvatskim predznakom i braniteljskih udruga.
Nakon polaganja vijenaca uslijedila je misa u crkvi Sv. Obitelji u Kupresu koju je uz slavio župnik župe Kupres don Tomislav Mlakić.
Završetkom euharistijskog slavlja u Hrvatskom domu u Kupresu održana je svečana proširena sjednica Općinskog vijeća Kupres gdje je, među ostalim, odlukom ovog vijeća o javnim priznanjima uručena zlatna plaketa Muškoj izvornoj grupi “Kupreški bećari” i posthumno Muhamedu Bećireviću dok su zahvalnice dobili Danijela Kuna, Barbara Pavlović, Ivan Jonjić i Ivan Dumančić.
Prisutne je pozdravio i govor održao načelnik općne Kupres Milan Raštegorac – Komo i predsjednik OV Mlađen Pavlica.
Za govornicom su se obratili i Dan općine Kupres čestitali Tomislav Vrdoljak nonzul RH u Livnu, Franjo Žulj ispred ureda gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Ivan Sabolić veleposlanik Hrvatske u BiH, Karlo Starčević gradonačelnik Gospića, Jozo Ćosić predsjednik Skupštine HBŽ i Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad.
Svečanu sjednicu svojim nastupom uljepšale su ŽVS Ivančice, Anica Lozančić, Marija Perija i Kupreški bećari.
Odluka o dodjeli javnih priznanja Općine Kupres donesena je 2018. godine i u odluci stoji da se Javna priznanja dodjeljuju građanima – pojedincima, državnim organima i drugim institucijama i pravnim subjektima za doprinos u razvoju Općine u oblasti demokracije, unapređenja ljudskih prava, obrazovanja, razvoja znanosti, kulture, sporta i poduzetništva.
Također, javna priznanja mogu se dodjeljivati i državljanima drugih zemalja, prijateljskim gradovima, međunarodnim organizacijama i organima drugih država ili njihovim tijelima, ustanovama ili udruženjima. Javna priznanja Općine Kupres mogu se dodjeljivati i posthumno.
Javna priznanja Općine Kupres su:
1. Počasni građanin Općine Kupres
2. Zlatna plaketa Općine Kupres
3. Zahvalnica Općine Kupres
Ove godine, dodjeljuju se četiri (4) Zahvalnice i dvije (2) Zlatne plakete, a nažalost nije bilo prijedloga za javno priznanje Počasni građanin.
ZAHVALNICA
Zahvalnica Općine Kupres dodjeljuje se pravnim i fizičkim osobama za izražen doprinos u razvoju društvenih odnosa i unapređenje razvoja općine u oblasti gospodarstva, obrazovanja, znanosti, kulture, sporta, socijalne zaštite, humanitarnih i drugih djelatnosti te za aktivno sudjelovanje i osobni angažman i rad na projektima od općeg interesa građana općine Kupres.
1. DANIJELA KUNA
Doc. dr. sc. Danijeli Kuna, Općinsko vijeće Kupres dodjeljuje Zahvalnicu Općine Kupres radi postignuća i uspjeha na području svoje struke, kineziologije, što je i dokazala spašavanjem jednog mladog života od utapanja.
Doc. dr. sc. Danijela Kuna, rođena 28. prosinca 1985. u Livnu. Osnovnu i srednju školu završila je u Kupresu. Diplomirala na Kineziološkom fakultetu u Splitu među 10% najboljih studenata. Dobitnica je rektorove nagrade za izvanredna studentska postignuća. Svoje obrazovanje je nastavila upisom na postdiplomski doktorski studij kineziologije na Kineziološkom fakultetu u Splitu, te doktorirala 2013. godine. 2014. godine je izabrana u zvanje docenta na Kineziološkom fakultetu u Splitu.
U dosadašnjem znanstvenom djelovanju objavila je oko 40 znanstvenih radova. Trenutno radi u Zavodu za odgoj i obrazovanje u Širokom Brijegu na mjestu zamjenika ravnatelja te kao koordinator podružnice Zavoda za odgoj i obrazovanje u Livnu.
Imenovana je osvojila brojne nagrade i priznanja na dugoprugaškim trkačkim utrkama, triatlonima, preciznom slijetanju s paraglajderom, skijanju i na plivačkim maratonima.
Danijela je dana 10. kolovoza 2019. na Kukavičkom jezeru u Općini Kupres pritekla u pomoć mladiću koji je iznenada potonuo. Svojim hrabrim, odlučnim i nesebičnim činom ova mlada djevojka je riskirala vlastiti život da bi pomogla bližnjem te pokazala kako njena humanost nema granica.
Zbog uspjeha u svom radu i zvanju te iskazivanja hrabrosti i ljudske humanosti kojom je spašen jedan mladi život Danijeli Kuna dodjeljujemo javno priznanje Općine Kupres - Zahvalnica.
2. BARBARA PAVLOVIĆ
Barbari Pavlović, učenici 4. razreda Srednje škole Kupres Općinsko vijeće Kupres dodjeljuje Zahvalnicu Općine Kupres radi izvanrednog uspjeha u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima.
Barbara Pavlović, rođena 25.06.2000. godine u Livnu, završila je četvrti razred srednje škole u školskoj godini 2018/19. Imenovana je ostvarila prvi, drugi, treći i četvrti razred Opće gimnazije sa odličnim uspjehom (prosječna ocjena cjelokupnog školovanja je 4,72) te je oslobođena polaganja mature. Također proglašena je učenicom generacije za generaciju maturanata 2018/19. Imenovana je uz školu bila aktivna u školskim sekcijama, priredbama, sportskim, kulturnim i drugim aktivnostima, te je aktivno sudjelovala i dobrovoljno volontirala u Crvenom križu i udruzi Krijesnica.
Zbog zapaženog uspjeha, izvrsnih ocjena u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima tijekom školovanja u Srednjoj školi Kupres – smjer Opća gimnazija dodjeljujemo Barbari Pavlović javno priznanje Općine Kupres - Zahvalnica.
3. IVAN JONJIĆ
Ivanu Jonjiću, učeniku Osnovne škole fra Miroslava Džaje u Kupresu Općinsko vijeće Kupres dodjeljuje Zahvalnicu Općine Kupres za ostvarene rezultate u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima tijekom školovanja.
Ivan (Marko) Jonjić, rođen 13.08.2004. god. u Livnu, završio je osnovnu školu u školskoj godini 2018/19.
Imenovani je ostvario najbolji uspjeh u učenju (5,0) i vladanju kroz sve godine školovanja. Kroz svoje školovanje učenik je sudjelovao u raznim sekcijama, osvajao priznanja na Županijskim natjecanjima, bio član Učeničkog vijeća.
Ivan je učenik koji plijeni svojom dobrotom i plemenitošću, kako u odnosu prema nastavnicima tako i prema svojim kolegama i kolegicama u školi.
Zbog zapaženog uspjeha, izvrsnih ocjena u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima tijekom školovanja u Osnovnoj školi Kupres dodjeljujemo Ivanu Jonjiću javno priznanje Općine Kupres - Zahvalnica.
4. IVAN DUMANČIĆ
Ivanu Dumančiću, mladom nogometnom talentu, Općinsko vijeće Kupres dodjeljuje Zahvalnicu Općine Kupres radi izraženog talenta u sportu, a u cilju dodatnog poticaja za ostvarivanje uspješne nogometne karijere.
Ivan Dumančić rođen je 22.04.2004. u Livnu. Imenovani se istaknuo kao perspektivan sportaš i izniman nogometni talent koji svoj talent razvija radom i treniranjem u HNK „Kupres“. Također, istaknuo se kao najbolji igrač MŽNL pioniri u sezoni 2018/19.
Trenutno se nalazi na probi u GNK Dinamo i NK Hrvatski dragovoljac gdje pokušava uspješno nastaviti svoju nogometnu karijeru.
Zbog izraženog talenta u sportu, a u cilju dodatnog poticaja za ostvarivanje uspješne nogometne karijere, dodjeljujemo Ivanu Dumančiću javno priznanje Općine Kupres - Zahvalnica.
ZLATNA PLAKETA
„Zlatna plaketa“ Općine Kupres je najviše ustanovljeno javno priznanje Općine Kupres, koja se dodjeljuje za najviše zasluge i izuzetne rezultate na područjima društvenog života.
1. MUHAMED BEĆIREVIĆ
Dr. vet. Muhamedu Bećireviću dodjeljuje se, posthumno, „Zlatna plaketa“ Općine Kupres za životno djelo na zalaganju za razvoj demokracije, pluralizma i ljudskih prava.
Muhamed Bećirević je rođen 28.02.1924. godine u Šturliću, Općina Cazin, od oca Hasana i majke Emine. Potiče iz skromne, moralne i siromašne bogobojazne obitelji. Željan znanja uči, čita i raste u svakom pogledu. Njegovu želju i volju za školom i znanjem, kao i životne prilike njegovih roditelja prepoznaje njegov dobri učitelj koji mu o svom trošku kupuje knjige. Osnovnu školu završio u Pećigradu, veterinarski fakultet u Zagrebu, pravni fakultet u Zagrebu, a u Sarajevu Medresu i Šerijatsku gimnaziju priznatu u rangu visoke stručne spreme.
Ostavio je nemjerljiv doprinos na svim poljima života. Kao dugogodišnji veterinar na Kupresu dao je veliki doprinos na uzgojno-selekcijskom polju stočnog fonda, podižući ga na najvišu razinu. Kao pravnik svjedočio je o pravu na slobodu, kako pojedinca tako i naroda. Kao imam znao je svjedočiti i kazati da je Božja zadnja.
Dr. vet. Muhamed Bećirević je dao veliki doprinos u razvoju pluralizma i demokracije te unapređenju ljudskih prava. Uz dužnosti iz svog širokog akademskog obrazovanja prepoznao je i vremena nadolazeće demokracije te obnašao dužnost potpredsjednika OO HDZ - a Kupres, svjedočeći o visokim moralnim vrijednostima.
Kao civilna osoba, zarobljen i ubijen, 10. lipnja 1992. god., skupa sa svojom suprugom. Zahvaljujući Božjoj providnosti pronađeni su i dostojanstveno pokopani na mezarju u Kupresu.
Zbog iznimnih doprinosa na uzgojno-selekcijskom polju stočarstva i životnom djelu na zalaganju za razvoj demokracije, pluralizma i ljudskih prava pojedinca i naroda, dodjeljujemo posthumno, doktoru veterine, pravniku i imamu Muhamedu Bećireviću, javno priznanje Općine Kupres - Zlatna plaketa.
2. MUŠKA IZVORNA GRUPA „KUPREŠKI BEĆARI“
Muškoj izvornoj grupi „Kupreški bećari“ dodjeljuje se „Zlatna plaketa“ Općine Kupres, radi značajne promocije, čuvanja i njegovanja tradicije i kulture kupreškog kraja, te nesebičnog humanitarnog rada.
Muška izvorna grupa „Kupreški bećari“ formirana je 1998. godine u sastavu Ivan Lozančić, Ivo Ivković, Ivica Lovrić, Ivanko Mihaljević, Lovro Lovrić, Mario Bagarić, Markica Kuštro, Mirko Ćaleta i pokojni Dragan Lozančić-Bili.
Muška izvorna grupa „Kupreški bećari“ ističe se svojim humanitarnim koncertima, koji su bili organizirali za mnogobrojne građane Kupresa. MIG „Kupreški bećari“ su promovirali kupreški kraj od Njemačke, Austrije, Slovenije, Zagreba, Dubrovnika, Osijeka, Sinja i mnogih drugih gradova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Posebno se ističe njihova izvedba pjesme „Moj Ivane“ koja je poznata širom svijeta.
Zbog značajne promocije, čuvanja i njegovanja tradicije i kulture kupreškog kraja, te nesebičnog humanitarnog rada, muškoj izvornoj grupi „Kupreški bećari“ dodjeljujemo javno priznanje Općine Kupres - Zlatna plaketa.
Plaketu i sve zahvalnice uručili su predsjednik općinskog vijeća Mlađen Pavlica i načelnik Milan Raštegorac- Komo.
Po završetku sjednice uslijedio je obilazak radova na Sportskoj dvorani za koju je načelnik istaknuo kako će biti završena krajem iduće godine.
U povodu obilježavanja predviđen je i nogometni susret veterana navijača Dinama i Hajduka koji će se održati u nedjelju, 22. rujna, s početkom u 14 sati.

Kupreški radio

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!