nedjelja, 28. srpnja 2019.

OBITELJSKA NEDJELJA NA KUPRESU - Drugi Obiteljski dan (Video)

Danas je na Kupresu obilježen II. Obiteljski dan, kojim se želi skrenuti pozornost na važnost obitelji i očuvanja kršćanskih i obiteljskih vrijednosti u društvu, te prezentirati bogata prirodna i kulturna baština Kupresa kao iznimne turističke destinacije.

U crkvi Svete Obitelji okupili su se brojni vjernici, a Svetu Misu predslavio je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.
Na početku propovijedi istaknuo je kako je brak Božanska ustanova. Bog je ljudima zapovjedio da s njim surađuju u rađanju i odgajanju djece.

- Tko prirodu remeti, priroda mu se osveti. Tko Božji zakon remeti, nema sreće - kazao je kardinal Puljić, naglasivši kako brak nije izmišljotina politike, gospodarstva ili nečeg drugog, nego je brak tvorevina Božja.

Objasnio je kako se dvoje uzimaju uz ljubavi, a ljubav prihvaća kompletnu osobu. Ljubav prihvaća i ono što nismo očekivali od druge osobe, i zato je važno otkloniti sve predrasude, jer ona 'ne da živjeti ljubav'.

- Želim na poseban način mladima koji se spremaju za brak objasniti da nije dovoljna tjelesna privlačnost niti osjećajna privlačnost, nego ljubav koja je spremna na žrtvu. Ta ljubav prihvaća osobu kakva ona i je - naglasio je kardinal u propovijedi, nadodavši kako je temelj zajedništva ljubav.

Objasnio je kako je bitno da ljubav uključuje poštivanje, koje treba biti obostrano.

- Ništa ne smijemo staviti ispred bračne veze. To znači da ne smijemo staviti ni roditelje, ni djecu, prijatelje i posao. Bračna veza je nešto sveto. Tu moramo posebno roditeljima dati do znanja: volite djecu, ali nemojte ih vezati, nego im dozvolite da sazrijevaju da budu odgovorni i sposobni ponijeti život. Zato kad se uzmu nemojte smetati njihovom zajedništvu nego ga poštujte i pomozite im da žive zajedno. Ali ni bračni drugovi ne smiju zbog roditelja raskidati ono što je Bog svezao - naglasio je.

Istaknuo je kako se ne smije dopustiti ljutni da zamagli ljubav, jer je ljutnja prostor u kojem se događaju razne uvrede koje za sobom ostavljaju rane. Potrebno je, objasnio je kardinal, ne dopustiti ljutni da provali i da jezik kaže što ne treba.

- Nikad ne vičite jedno na drugo, jer vikanje je vrijeđanje. Pogotovo ne to raditi pred djecom. Djeca vole oba roditelja i kad vide da jedno na drugo dižu glas onda ih to jako smeta - istaknuo je.

Napomeno je da je jako važno da se dan 'nikad ne završi u ljutnji'.

- Ne idi u krevet ljut. Učite se praštati. Čuli ste kako je Isus učio učenike da praštaju. Praštanje je oslobođenje nutarnjeg srca. Ljutnja je otrov kao hrđa kad nagriza željezo. Da bi sačuvali sreću u obitelji, molite jedno s drugim i jedno za drugo. Slavite misu zajedno nedjeljom kad god možete. Nema ljepšeg zajedništva kao zajedništva oko oltara, to je izvor zajedništva Crkve, a tako i obiteljskog - kazao je.

Naglasio da ako želimo očuvati obitelj moramo dozvoliti Isusu da dođe.

- Neka obitelj bude Crkva u malome gdje će Isus bit drag stanovnik. Naša svaka obitelj ima tako divan običaj molIti se Majci Božjoj, koja je Svetu obitelj majčinski svijala. Neka i našu obitelj svija u radosti vjere, zajedništvu i slozi kazao je na kraju kako slaveći Dan obitelji želimo postati branitelji svetosti braka i obitelji.

- Braneći molitvom, vjerom,  Misom, Biblijom, krunicom branimo to svetište. Tako će naš hrvatski narod opstati ako bude imao zdrave obitelj. Dan obitelji u nama treba obnoviti hrabrost voljeti ono što je Božje i ako tako bude. Onda će biti blagoslova za svaki dan - zaključio je kardinal Puljić.

Svetu Misu izravno je prenosila Laudato televizija.Izvor: www.laudato.hr


Video:


MisaKoncert:
Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!