srijeda, 15. kolovoza 2018.

PROSLAVA VELIKE GOSPE U ŽUPI SUHO POLJE


I ove godine, uoči svetkovine Velike Gospe u Suhom Polju na Kupresu, veliki broj kuprešaka, kako domaćih tako i raseljenih, hodočastio je i slavio Nebesku Majku – Gospu Suhopoljsku. 

Svečanoj proslavi prethodila je trodnevna priprava. Prvi dan trodnevnice predslavio je nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić koji je pod svetom misom posvetio oltar i crkvu te pozvao puk Božji da slijedi Marijin primjer u nasljedovanju Njena Sina. 

Drugi dan priprave predslavio je provincijal Bosne Srebrene, fra Jozo Marinčić, koji je blagoslovio novo spomen obilježje – “Kupreška majka” u predvorju crkve i predvodio svetu misu za sve poginule u II. svjetskom ratu i sve poginule u Domovinskom ratu. 

Treći dan trodnevnice molilo se za obitelji, mlade i djecu a svetu misu predslavio je fra Miro Relota, gvardijan fojnički. 


Svečanu svetu Misu na sam dan svetkovine Velike Gospe predslavio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH. 

U nadahnutoj propovijedi biskup je posebice istaknuto lik Gospe kao IDEAL ŽENE kroz dvije vrednote, Majke i Djevice, posebice u današnjem vremenu kada je današnji čovjek digao ruku i na ideal majčinstva i na idela djevičanstva a Gospa je ideal i majčinstva i djevičanstva. Često se tvrdi, nastavio je biskup, da je naš hrvatski i katolički narod i marijanski te kako je mnogo primjera i dokaza za takvu tvrdnju ili kao što pjesnik Jeronim Korner pjeva o Gospi kao “duša duše hrvatske”, ali se i zapitao, koliko smo svi mi, kao pojedinci i kao zajednica, u današnjem vremenu “marijanski i gospoliki”. Usprkos i unatoč svemu, Gospa je Majka našeg Spasa, Gospa je Majka Nade. “I bez obzira jesmo li, ili nismo, u svojim životima već sada stvarni nasljedovatelji Gospinog primjera, ona je kao majka uvijek razlog naše pobožnosti. Stoga, puni vjere i ponizno zazivamo da Gospa sve nas, na našem putu prema Nebesima, prati svojim molitevnim zagovorom. 



Moli za nas, sveta Bogorodice! 

Na kraju svečanog svetog misnog slavlja, župnik fra Marko Jukić izrekao je riječi zahvale kako Biskupu tako i svim drugim nazočnim hodočasnicima te zahvalio i pozvao, posebice raseljene kuprešake, da ne zaboravljaju svoju rodnu grudu a na njihovim životinim putevima neka ih prati i zagovara naša nebeska Majka, Gospa Suhopoljska. 




www.zupasuhopoljekupres.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!