utorak, 9. siječnja 2018.

JEDNA OSOBA IZ KUPRESA ZARAŽENA BRUCELOZOM

Uprava za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije dobila je službenu potvrdu iz Doma zdravlja Kupres da je jedna osoba s područja njihove općine, točnije iz mjesta Botun zaražena brucelozom, potvrdio je Feni ravnatelj te uprave Dubravko Kovačević.Bruceloza se, kako ističe Kovačević, prenosi kontaktom sa zaraženom životinjom te konzumiranjem sirovog nepasteriziranog mlijeka ili mliječnih proizvoda od te životinje.

Na području HBŽ-a proteklih su godina provedeni brojni programi iskorjenjivanje bruceloze. No, iako su zaražene životinje eutanazirane te se provode mjere cijepljenja životinja i veterinarski pregledi, bolest se ponovo pojavljuje.

U Udruzi veterinara HBŽ-a glavni problem u pojavi ove bolesti vide u dozvoljenom i nekontroliranom tzv. nomadskom stočarenju gdje s područja drugih županija, što je posebno izraženo u Kupresu i Glamoču, dolazi neispitana i nekontrolirana stoka na ispašu.

Po riječima ravnatelja, u prošloj su godini na području HBŽ-a evidentirana 102 zaražena goveda od bruceloze od kojih većina na području Kupresa, dok je par slučajeva zabilježeno i u Livnu i Tomislavgradu.

Osim goveda, zarazne bolesti utvrđene su i kod ovaca i koza, s tim da je 70 koza bilo oboljelo od Q groznice u Drvaru, a 80 ovaca od bruceloze u Kupresu, dodao je Kovačević.

U cilju suzbijanja i sprečavanja širenja spomenutih zaraznih bolesti kod ljudi i životinja, ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije napominje kako se odlukom nadležnih institucija provede sustavne mjere uklanjanja svih zaraženih životinja iz objekta gdje je potvrđena zaraza, nakon čega se provede zakonske mjere sanacije.Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!