utorak, 7. ožujka 2017.

KUPREŠKI SIR POBJEDNIK NA 5. BALKAN CHEESE FESTIVALU U BEOGRADU

Na prodajnoj izložbi autohtonih sireva Balkana održanoj u Beogradu proteklog vikenda sirevi iz Bosne i Hercegovine osvojili su četiri od pet nagrada posjetitelja: Kupreški sir je pobijedio, drugi je bio Tešanjski sir Zlatna kap, četvrti Livanjski sir mljekare Orman, a peti kozji sir mljekare Mons produkt iz Teslića.


Na petom po redu Balkan Cheese Festival-u, održanom u Beogradu 4-5. ožujka 2017. godine, proizvođači sireva iz Bosne i Hercegovine predstavili su se u konkurenciji 300 sireva iz Srbije, Crne Gore, BiH i Švicarske, koja je ove godine bila zemlja gost festivala.

Svoje sireve su uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta predstavili OPZ ZLATNA KAP Jelah, Tešanj (8 vrsta sira), ZZ PROMILK, Prozor (jedan sir), EKO SIR PUĐA, Livno (tri vrste sira), MONS PRODUKT, Teslić (dvije vrste sira), KUPRES MILCH, Kupres (pet vrsta sira), MANDIKO, Banja Luka (sir i kajmak petrovački) i Udruženje proizvođača sira u BiH. Samostalno je izlagala i mljekara ORMAN iz Livna.

Nakon dva dana degustacije i prodaje, organizatori su po izboru posjetilaca nagradili pet najboljih sireva festivala, i to:

1. Kupreški sir, Kupres
2. Tešanjski sir Zlatna kap, Jelah
3. Sir CARPE DIEM, Srbija
4. Livanjski sir mljekare Orman, Livno
5. Kozji sir mljekare Mons produkt, Teslić

Navedene nagrade još jedna su u nizu potvrda izvanrednog kvaliteta naših sireva, koji poberu odlične kritike gdje god se predstave.

Smail Žilić, direktor mljekare Kupres Milch naglasio je: "Tokom festivala rasprodali smo sav sir koji smo ponijeli i ugovorili dalje aktivnosti na distribuciji i promociji Kupreškog sira u Beogradu". Posebno ga je oduševilo to što čak i mladi ljudi vrlo dobro znaju prepoznati kvalitetan sir. S ovim se slaže i Miroslav Klječanin, direktor mljekare Mons produkt Teslić, čiji je kozji kriška sir u salamuri oduševio Beograđane i osvoji peto mjesto na festivalu. "Mi smo mlada sirana i ovo je odlično priznanje i podstrek za naš dalji rad" - naglasio je Klječanin.

(fotografije: Facebook stranica Balkan Cheese Festival / Mixer House Beograd)

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!