nedjelja, 23. listopada 2016.

SUSJEDI OPET GRABE SAMO SEBI - Započeti projekt izgradnje Agronomskog instituta za zoologiju u Kupresu izostavljen iz javnih investicija HBŽ

Vlada Hercegbosanske županije nije uvažila prijedlog općine Kupres da u Program investicija Hercegbosanske županije za period 2017-2019 bude uvršten njihov projekt završetka i opremanja Agronomskog instituta za zoologiju.





U obrazloženju te odluke predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić je za Fenu kazao da je u Programu investicija za spomenuti period uvršten sličan projekt u nedavno formiranom Zavodu za hranu i veterinarstvo HBŽ čije će sjedište biti u Livnu.

„Gledalo se na to da u isto vrijeme ne mogu biti dvije slične institucije gdje bi došlo do preklapanja nadležnosti i da je to prethodno trebalo riješiti prije njihovog samog uvrštavanja u Program javnih investicija HBŽ za period 2017-2019“, kazao je Dalić.

Uz to je dodao da je projekt Zavoda za hranu i veterinarstvo prepoznat od većeg značaja za županiju te time ostaje aktualan dok se sa kupreškim projektom neke stvari trebaju izdefinirat što je i zaključkom Vlada donijela.

Ova odluka, po riječima Dalića, ne znači da će projekt Instituta za zoologiju biti stopiran ,samo on neće biti u prioritetu što se tiče financiranja županijske vlade dok ne uđu u taj Program javnih investicija.

„Ako netko ima sredstava i može stati iza cijelog tog projekta to uopće nije sporno za njegovu realizaciju“, naglasio je Dalić. 

Na ovu odluku Vlade Hercegbosanske županije iz općine Kupres su ostali zatečeni i iznenađeni s obzirom na činjenicu da su radovi na izgradnji Agronomskog Instituta za zootehniku početkom godine započeli i da je sve išlo planiranim tijekom.

„Nemam komentara za ovu vladinu odluku o stopiranju projekta samo bi spomenuo da ga je osobno inicirao i pokrenuo Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović“, istaknuo je Načelnik općine Kupres Perica Romić.

On je više puta isticao da su za ovaj projekt od ranije riješeni imovinsko pravni odnosi na zemljištu dok je s druge strane ostalo na provedbi natječaja za nabavku labaratorijske opreme koju je trebao raspisati Agronomski i prehrambeno tehnološki fakultet u Mostaru.

Za ovaj projekt od prije su osigurana sredstva u iznosu od 450 000 KM s tim da je Republika Hrvatska izdvojila 250 000 KM od čega je 150 000 KM namijenjeno za objekt a 100 000 KM za laboratorij Instituta.

Međutim , da bi isti u cjelokupnosti zaživio , osim kupreške općine odgovorni su također Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ) te Sveučilište u Mostaru točnije spomenuti Agronomski i prehrambeno tehnološki fakultet u Mostaru.

Njegovim uvrštanjem u Program javnih investicija za period 2017-2019, Institut za zootehniku u Kupresu bi sadržavao četiri osnovne jedinice i djelatnosti počev od odjela znanstveno-istraživačkih poslova, kontrolno-laboratorijskog nadzora,uzgojno selekcijskog rada-Centar za reprodukciju u stočarstvu te Odjel za Stručno-savjetodavni rad.

Inače ,ovaj zahtjevni projekt Instituta za zootehniku se inače nalazi u sastavu cjelokupnog projekta formiranja Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije gdje je po njihovom planu na prostoru ove županije predviđena izgradnje ostalih podjedinica poput Laboratorija za hranu i veterinarstvo i Zavoda za poljoprivredu.

Izvor: www.livno-online.com


Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!