utorak, 23. kolovoza 2016.

U OLOVU PRVA PLANTAŽA BIJELOG LUKA

Na području Općine Kupres nikla prva plantaža bijelog luka!

Svakim danom čitamo o smilju i izvrsnoj prilici za zaradu, no međutim plantaže ove vrste viđamo samo na prostoru Hercegovine. Kupres zbog svoje nadmorske visine i klime ne pruža uvjete za uzgoj smilja. No ako ne može smilje može bijeli luk. 

Unatoč tome što je kod nas običaj reći da ništa ne može uspjeti (osim da dobro rastu nokti i kosa). 
Svijetli primjer nam dolazi iz sela Olovo, tik uz prometnicu Kupres – Šipovo. U jesen prošle godine zasađena je prva plantaža bijelog luka u Kupresu na ukupnoj površini od 5000 metara četvornih. U ovu ''avanturu'' uputio se poduzetnik Boris Babić porijeklom iz Kupresa, kako sam kaže želi dokazati da se može kad se hoće a plod rada i prva zarada došla je prije 5 dana. Luka preko glave i to vrhunske kvalitete, omjer uloženog i zarađenog je 1 na prema 8., a što se tiče tržišta i otkupa neće biti problema, potražnja za bijelim lukom svakim danom raste a samim time i cijena. Već za iduću godinu Babić najavljuje proširenje plantaže za čak 8 puta!

Hoćemo li na kupreškom polju ubuduće vidjeti velike plantaže bijelog luka? Vjerujemo da hoće, malo poticaja, dobre volje i uspjeh je zagarantiran.











Foto i tekst:Josip Boban Čolić/zlosela.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!