ponedjeljak, 13. lipnja 2016.

FOTO: U RASTIČEVU PROSLAVLJEN PATRON ŽUPE RASTIČEVO, SVETI ANTE PADOVANSKI

Danas je misama u 9 i 11 sati, uz lijepo i osvježavajuće vrijeme, u Rastičevu proslavljen blagdan svetog Ante Padovanskog, patron župe Rastičevo. Misno slavlje je predvodio fra Gabriel Mioč iz Tomislavgrada (r.Šujičak). Samom slavlju je prethodila trodnevnica kao i svake godine. Mnogi su Kuprešaci iz svih kupreških župa danas ali i sva tri dana trodnevnice hodočastili svome zaštitniku preporučivši mu se u molitvama i nakanama. 





O ŽUPI RASTIČEVO:
Župa Rastičevo utemeljena je 1900. godine, odvajanjem od župe Suhog Polja. Prva crkva bila je drvena, dimenzija 16 x 8 m, iz 1854. godine, a premještena je sa Suhog polja 1897. godine. Kamena župna crkva sagrađena je 1927. godine. U Drugom svjetskom ratu 1941. godine župna crkva je devastirana, drvena crkva spaljena, a oko 1800. župljana izbjeglo je u Slavoniju. Nakon 1946. godine kreće ponovno povratak izbjeglih i normalizira se život župe, što traje sve do Domovinskog rata kada župljani bivaju ponovno protjerani, a župna kuća i crkva minirane i sravnjene sa zemljom. U 2000. godini ponovno je podignuta nova župna kuća i crkva, no ovaj put povratak župljana na teritoriji župe nije uspio. Prema podacima od 31. prosinca 2014. godine župa Rastičevo imala je samo jedno domaćinstvo s dva katolika. Većina župljana koji su se vratili na teritoriji općine Kupres živi danas u samom Kupresu, a o njima se pastoralno skrbe župnik i župni vikar župa Kupres i Otinovci. (kta)


Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!