ponedjeljak, 27. lipnja 2016.

200 GODINA OD TRAGIČNE SMRTI MLADE KUPREŠKE DJEVOJKE KATE LOZIĆ - KUPREŠKE MUČENICE

foto: ilustracija
Prije 200 godina, mlada i lijepa djevojka Kata Lozić bila je sasječena i bačena u jezero. Bilo je to 30. 6. 1816. godine zato što nije pogazila obraz, dušu i nije izdala vjeru.

Kao u vrijeme prvih kršćana kojima je Bog bio iznad svega u životu Kata je očekivala vječni život u Isusu Kristu. Turci su je sasjekli i bacili u jezero.

...."Jezero više sela Osmanlia pod planinom Gerguljačom kod kog su Baše kupreške krvoločno izsikli živu na komade Katu ćer pokoj. Ante Lozića, mog Rodiaka, što nije hotila poturčit  se divojka glavna, god. 1816. i bacili sve komade tila u jezero proklete krvopije! Jer u vrime Bašaluka glavne cure turčili bi na silu!"   fra Grgo Lozić





dr. vlč. Dubravko Turalija
Uoči njenog mučeništva slavimo svetu misu kod Katina jezera na Petrovo 29. 6. 2016. u 18 sati. Svetu misu predslavi dr. vlč. Dubravko Turalija, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. 

(fra M. Jukić)










Vidi još:
GROB KATE LOZIĆ

Katino jezero, lipanj 2014.
"Ljepoti kupreške visoravni svoj su nemali obol dala i veća i manja jezera kojih ovdje ima nekoliko. Opisujući svako od njih gdje je i, za neke, zašto se tako zovu, fra Grgo Lozić u svojim Različitim bilješkama (Adnotationes variae)  za jezero u zelenoj osami iznad sela Osmanlija a ispod šumovite Plazenice, koje se danas zove Katino jezero, piše:

"Jezero više sela Osmanlia pod planinom Gerguljačom kod kog su Baše kupreške krvoločno izsikli živu na komade Katu ćer pokoj. Ante Lozića, mog Rodiaka, što nije hotila poturčit  se divojka glavna, god. 1816. i bacili sve komade tila u jezero proklete krvopije! Jer u vrime Bašaluka glavne cure turčili bi na silu!"   fra Grgo Lozić

Neveliko je jezero - grob u promjeru otprilike 30 m, uglavnom obraslo šašom i okićeno lopočima - dakle, dobilo ime po djevojci mučenici Kati Lozić i od vremena do vremena obilaze ga pobožni Kuprešaci preporučujući se djevojci Kati u svojim životnim potrebama. i, kažu, pokatkad bivaju uslišani. Ćupnik fra Marko Jukić uveo je 2013. godine običaj da se pokraj jezera, na mjest pogibije Kate Lozić, uoči dana njezine pogibije, svake godine 29. lipnja slavi misa u 18 sati.  

Izvor:
(Karaula fra Marijan , Monografija "Župa Suho Polje na Kupresu", Sarajevo, 2014. str 215.) 






Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!