nedjelja, 16. kolovoza 2015.

NA SUHOM POLJU PROSLAVLJEN PATRON ŽUPE, VELIKA GOSPA I 50 GODINA MISNIŠTVA ROĐENOG KUPREŠAKA VLČ. VLATKA POLJIČAKA

VELIKA GOSPA 2015.


Ove godine smo u našoj župi Suho Polje svečano proslavili blagdan Uznesenja BDM ili Veliku Gospu po lijepom i sunčanom vremenu.

Svoj zlatni jubilej, odnosno 50. godina misništva, slavio je vlč. Vlatko Poljičak. Vlč. Vlatko je rođen na Veliku Gospu u Gornjem Malovanu 1940. godine....
Klikni i poslušaj snimku proslave Velike Gospe na Suhom Polju








Kad je bio dijete, njegova je obitelj u ratu izbjegla u Slavoniju. Poslije rata kao mali dječak vratio se u Malovan, a zatim je uskoro obitelj opet odselila u Slavoniju. U Đakovu je završio školovanje i bogosloviju te je 29. 6. 1965. godine zaređen za svećenika. Djelovao je u Južnoj Americi i u Sjevernoj Americi među Latinoamerikancima. Sad je u mirovini u Đakovu.
U propovijedi je vlč. Vlatko napomenuo, da je za iseljene Kuprešake, vraćanje na Kupres, uvijek znači dobivanje nove snage. Kao što je grčki junak Antej dodirujući zemlju zadobivao snagu, tako i iseljeni Kuprešaci dolazeći na Kupres dobivaju novu snagu. Propovijedajući na 3 kontinenta propovijedao sam ono što sam ponio od ''ove svete rodne zemlje''. Iz mladosti nosim, uz ostalo, zajedničke obiteljske molitve, koje su me čuvale i bile moj pratitelj kroz život..

Došli smo Gospi da obnovimo vjeru, da se osnažimo. '' Ne boj se malo stado!'' ponovio je nekoliko puta vlč. Vlatko. Nije nas Gospa ostavila. Nije nas malo ako je vjera velika. 12 se ljudi odazvalo Kristu. Obnova je velika ako se odazove 12 mladića iz ovog kraja, ako se odazove 12 djevojaka. Ako obitelj obeća da prima djece koliko Bog da. Ne boj te se. Ne može nam neprijatelj izvana ništa, ako smo ga istjerali iznutra.
Mi smo hodočasnički narod, putnici smo prema nebu. Ne boj se malo stado ako je Gospa uz nas.
U molitvi vjernika uputili smo molitve Gospodinu za duhovna zvanja, za puk i za vjerne mrtve.
Na kraju mise darovali smo Zlatomisniku sliku s kupreškim krajolikom od Otodija Šimića.
Kupreški svećenici su darovali misnicu s likom kipa Gospe suhopoljske, koji se nalazi pred vanjskim oltarom.  Na drugoj strani misnice nalaze se simboli gesla koje je imao za mladu misu vlč. Vlatko: ''Bog, vjera i Domovina!'' a to su križ, euharistijski simboli, kalež i hostija, hrvatski grb i na gomili kamenje porušene crkve.

Poslije misnog slavlja zadržali smo se u druženju i pjesmi. Uz našu obnovljenu crkvu, koja se sve više uređuje i dotjerava, bilo je to novo duhovno iskustvo.



fra M. Jukić/www.zupasuhopoljekupres.com


FOTOGALERIJA 1

FOTOGALERIJA 2

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!