subota, 11. travnja 2015.

NAŠE GORE LIST: Predstavljamo: Denis Dumančić

S VREMENA NA VRIJEME PREDSTAVIMO NAŠE GORE LISTOVE
DENIS DUMANČIĆ, 
Leteći odred, hrvatski pjevač 

Razgovarala: Melita Hanžek - Izvor: www.glam.hr
Na promociji novog singla i spota grupe Joy, imali smo priliku porazgovarati sa frontmenom grupe Leteći odredi, Denisom Dumančićem, koji je uglazbio njihovu pjesmu „Ljubavnice“ .
Iza Denisa su već brojne godine glazbenog i medijskog iskustva, a što radi sada i što planira raditi u budućnosti, otkrio nam je u intervjuu.


Glam.hr: „Letećeg odreda“ nema već dugo na našoj sceni, ali Vi ste i dalje jako zaposleni, pišete pjesme za druge, stvarate glazbu… Odakle crpite snagu i dobru volju?
Denis Dumančić: Pa nemam ja baš toliko ni volje, ne pišem ja puno, to se samo tako čini, haha. Možda ono što napišem pravilnije rasporedim, a možda imam i ukus sličan ukusu publike pa se moje pjesme čuju. A kada se pjesme čuju, onda se čini kao da ih je puno. Kada radim glazbu za druge, puno sam opušteniji i dopuštam si neke stvari koje si možda ne bih dozvolio kada bih radio glazbu za sebe i za svoj bend. Nastalo je puno šarolikih pjesama i ponosan sam na njih.
Glam.hr: Koliko ste već dugo na našoj glazbenoj sceni i kako je cijela priča započela?
Denis Dumančić: Dvadeset i tri godine je prošlo otkad smo kao grupa „Leteći odredi“ izdali svoj prvi album. Ja mjerim naše postojanje sa prvim albumom. Naravno, mi smo postojali i prije toga, ali fer je da ovako računam naše postojanje kao benda. Ja sam oduvijek nešto črčkao i još kao klincu mi se svidjelo prerađivati nečije tuđe pjesme na svoj način. To se nije baš okolini sviđalo jer ljudi su navikli na ono što su čuli ranije. Ali iz svega toga proizašla je moja potreba da se izražavam sa svojom pjesmom na svoj način. Prije svega ja sam autor, a izvođač sam silom prilika. U bendu nije nitko bolje pjevao, pa sam eto morao ja, haha.
Glam.hr: Usporedite medijsku glazbenu scenu danas i prije dvadesetak godina kada ste započinjali svoju muzičku karijeru.
Denis Dumančić: Svako novo vrijeme donosi i neka svoja pravila. Kao što se  i tehnologija jako brzo mijenja, tako i neka pravila  i bitne stvari postaju neke druge. Došla je situacija u kojoj nakon izumrlih ploča polako počinje izumirati i čitava diskografija i sve će se to prebaciti na druge medije. Čovjek se sa tim mora uhvatiti u koštac te prihvatiti nove trendove. Glazbeni izričaj također nosi i svoje trendove. Onaj koji se lako prilagodi može opstat.
Glam.hr: Što je potrebno kako bi se danas postalo uspješan pjevač u Hrvatskoj?
Denis Dumančić: Uvjet je dobar glas, ali se to ipak mora slagati sa karakterom pjevača. Brojni naši pjevači nisu imali izvrsne glasove pa su ipak ostvarili zavidne glazbene karijere, dapače, danas ih smatramo legendama. Nisam ni ja neki pjevač, ali eto ipak smo nešto postigli, haha.
Glam.hr: Što mislite o glazbenim talent showovima koji lansiraju mlade pjevačke zvijezde? Mislite li da je moguće pokrenuti karijeru nakon njih?
Denis Dumančić: Kao i u svijetu, tako i kod nas u Hrvatskoj postoje slučajevi gdje će glazbeni talent show doista izbaciti buduće uspješne glazbenike. Mislim da je bitno nametnuti svoj karakter i dati potpis svojim djelima. Mislim da su showovi super stvar, pružaju nam priliku da otkrijemo osobe koje su iznimno talentirane. Ipak, moramo biti svjesni da su ti talent showovi komercijalističke tvorevine.
Glam.hr: Koji su Vaši planovi za budućnost? Što nam spremate?
Denis Dumančić: Sad ste me odlično ulovili ovim pitanjem. Trenutno stvaram glazbu za druge i uživam u toj nekoj novoj motivaciji. Što se tiče „Letećeg odreda“ upravo sam nešto završio i pokušat ću vas prije ljeta iznenaditi novim uratkom.
Glam.hr: Kakvo je Vaše mišljenje o plagijatima?
Denis Dumančić: Danas je nevjerojatno teško stvoriti nešto posve novo i nikad viđeno. Uvijek će neka pjesma nekoga podsjećati na nešto drugo i uvijek je moguće da nam se među stihove ugura i nešto što je publika već i čula i vidjela. Pa ja sam sam u svojim pjesmama nailazio na segmente koji me strašno podsjećaju na nešto što sam već čuo. Ali to je posve normalno. A ono što nije u redu jest kada netko baš „skine“ neku pjesmu, npr. napravi obradu pjesme i potpiše sebe kao autora pjesme.
Glam.hr: Koji biste savjet dali mladim kolegama koji tek sada stupaju na našu medijsku glazbenu scenu?
Denis Dumančić: Znate što, mladima treba što više braniti da pjevaju kako bismo mi stariji mogli pjevati bar još koju godinu više, haha. Eto to je moj savjet!
Razgovarala: Melita Hanžek
Foto: Ognjen Karabegović

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!