utorak, 4. studenoga 2014.

Kupres ponovno ujedinio branitelje iz Hrvatske i Herceg-Bosne: “Zapalili smo vatru pobjede!”

Mi smo u Zagrebu, u Savskoj, zapalili vatru pobjede! A ovdje smo došli prenijeti poštovanje i uvjerenje u ono što radimo, da hrvatski branitelji budu zajedno – kazao je na obilježavanju 20. godišnjice oslobođenja Kupresa Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobištima hrvatskih vojnika i civila iz Drugog svjetskog rata na masovnoj grobnici Ogledala, te na spomen obilježjima Suho polje, Kupreško polje i spomen obilježje Vukovarcima, u ponedjeljak je obilježena 20. godišnjica od oslobođenja Kupresa. Podsjetimo, u vojno-redarstvenoj operaciji Cincar, koja je započeta 1. studenoga 1994., a okončana za samo tri dana, 3. studenoga 1994. godine, oslobođen je Kupres, cijela Kupreška visoravan i brojna okolna sela.
To su područje u proljeće 1992. godine okupirale srpske snage, nakon što su hrvatske snage izgubile bitku, učvrstivši crtu obrane nadomak Šujici, i na potezu prema Tomislav Gradu.  U tim su borbama 1992. godine hrvatske snage imale dosta žrtava, među ostalim i legendarni vukovarski borciAndrija Marić i Robert Zadro, sin Blage Zadre koji su poginuli 10. travnja 1992. godine. Dvije i pol godine kasnije, 3. studenoga 1994. godine Kupres je konačno oslobođen.
Od tada, na obilježavanje Dana oslobođenja Kupresa, stalno stižu branitelji iz cijele Herceg-Bosne, Dalmacije čiji su ratnici također sudjelovali u obje kupreške bitke, ali i Vukovarci, koji su također na ovoj visoravni položili svoje živote.

Crkva bila pretijesna

Ovogodišnje obilježavanje oslobođenja Kupresa nije bilo posebno samo zbog toga što se radi o "okrugloj", 20. obljetnici, nego i zbog toga što je proteklo u snažnim porukama upućenim vlastima u BiH, ali i vlastima u Hrvatskoj, prije svega zbog prosvjeda stopostotnih invalida pred Ministarstvom branitelja u Savskoj ulici. U Kupres je tako u ponedjeljak stiglo stotine branitelja iz cijele Herceg-Bosne, ali i iz Hrvatske, iz Vukovara, Osijeka, Zagreba, Splita...
Crkva Svete Obitelji bila je tijesna da bi primila sve koji su htjeli nazočiti misa koju je predvodio kupreški župnik don Marko Tomić, uz koncelebraciju nekoliko svećenika. Nakon završetka euharistijskog slavlja upriličen je svečani pobjednički mimohod branitelja kupreškim ulicama, predvođen orkestrom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
Uslijedila je svečana akademija, povodom 20. obljetnice oslobođenja Kupresa, ali i 8. godišnjice utemeljenja Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR Herceg-Bosne. Na svečanoj akademiji počasnim predsjednicima ove udruge proglašeni su Valentin Ćorić i Zlatan Mijo Jelić,  a nazočila su još dvojica generala – Stanko Baja Sopta i Željko Glasnović.
No, stigla su i brojna izaslanstva braniteljskih udruga, ali i političari iz Republike Hrvatske. Tako su na Kupres stigli i Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Božo Zadro, predsjednik Udruge veterana 4.gardijske brigade, komodor Ivica Tolić,Josip Klemmpredsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, zatim dopredsjednik Udruge Ivica Glavota, ujedno predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BATT- Split,  ljudi koji su od početka uz suborce na prosvjedu pred Ministarstvom branitelja u Zagrebu. Također, došlo je izaslanstvo  IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban" predvođeno pukovnikomMarkom Skejom i bojnikom Mićom Ćukom, te Ivica Bubić, predsjednik Udruge 6. domobranske pukovnije.
Na Kupres su stigli i brojni političari iz Hrvatske, među ostalim, Željko Dilber, izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, te Ivan Penava, novi vukovarski gradonačelnik, hadezeovac koji je pobijedio Željka Sabu. Svi su oni sudjelovali na misi u crkvi Svete Obitelji, a potom na svečanoj akademiji.

Thompson: S Kupresom me veže zajedništvo

U crkvi  se, među mnoštvom puka, našao i Marko Perković Thompson, čest gost na Kupresu.
- Da, često sam ovdje na Kupresu, tu imam prijatelje, s kojima se često družim, ja dolazim u Kupres, oni kod mene. Stvorilo se jedno jako prijateljstvo, i to je ono što nas veže. Vežu nas uspomene na ono to se događalo na Kupresu, ali i u Hrvatskoj. To je zajedništvo koje se osjeća, jedna lijepa stvar, koju treba njegovati – kazao nam je Thompson.
Dok je misno slavlje proteklo bez političkih poruka, one, i to snažne, mogle su se čuti na svečanoj akademiji održanoj u Hrvatskom domu, koja je uslijedila poslije mimohoda kojeg su pozdravljali Kuprešaci okupljeni na ulicama.
Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik, stigao je u Kupres zajedno sa svojim najbližim suradnicima, te članovima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara:
- Zadnji je trenutak da prepoznamo tko su naši istinski predstavnici, da čvrsto stanemo iza njih, da ne damo da nas poljuljaju, jer prije svega to dugujemo našim poginulim dečkima. Svima želim da stisnemo zube, da prebrodimo ova vremena i odsanjamo svoj san kako su ga sanjali oni koji su poginuli za ono za što se i mi danas borimo. Hvala im! – istaknuo je Penava.

Dilber: U Savskoj se bore za istinu

Potom je Željko Dilber, izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, odaslao svoje poruke:
- Biti u Kupresu meni je čast, jer je bio prvi bedem obrane Republike Hrvatske i Herceg – Bosne. Želim vam poručiti s ovoga mjesta, u ime HDZ-a, nikada vas nećemo ostaviti, s vama smo do kraja – jedno tijelo, jedna duša. Pozivam vas da pozdravite naše prijatelje, naše suborce u Savskoj, stopostotne invalide Domovinskog rata, koji neću reći prosvjeduju, nego traže istinu. Naši suborci iz Savske se ne bore za privilegije, oni se bore za istinu o Domovinskom ratu, i u Hrvatskoj, i u Bosni i Hercegovini. Oni se bore za to da nekakvi savjetnici i zamjenici, ne stvaraju neku novu povijest, neke nove temelje hrvatske države. Temelji hrvatske države stvarali su se 1990. i 1991. godine. I nema te sile koja to može promijeniti – kazao je Željko Dilber.
Snažan pljesak zaslužio je Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi:
- Mi smo u Zagrebu, u Savskoj, zapalili vatru, vatru pobjede! Zato smo i ovdje došli, prenijeti poštovanje i uvjerenje u ono što radimo, da hrvatski branitelji budu zajedno. Mi ćemo u Savskoj biti do pobjede, do onoga zadnjeg trenutka, dok se ne riješi svaki segment koji danas prolazi kroz hrvatsku državu. Nećemo dopustiti da se jugoslavenska priča dovede u hrvatsko ministarstvo branitelja – kazao je Deur, prekinut burnim pljeskom.
- Poručili smo premijeru Milanoviću, koji se tri godine nije udostojio primiti hrvatske branitelje, koji je za ministra postavio čovjeka koji ne poznaje niti prepoznaje probleme Hrvatskog vijeća obrane,  da se nalazimo pred istinskom pobjedom. Domovina Hrvatska mora biti majka svih hrvatskih branitelja cijelog hrvatskog naroda. Oni koji to ne razumiju, ti ne mogu voditi hrvatsku državu! – istaknuo je Ante Deur.

Klemm: U šatoru je i Katica Zadro

Posebno emotivno nazočnima se obratio Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata:
- Poštovani roditelji, majke i očevi, poštovani generali, ratni zapovjednici, poštovani prijatelji i suborci. Ja vas danas neću pozdraviti u svoje osobno ime, zato jer imam jedan drugačiji pozdrav. Pozdravlja vas sve zajedno jedna žena, supruga i majka. Pozdravlja vas žena koja je izgubila svog supruga u Vukovaru, a sina na Kupresu. Pozdravlja vas sve zajedno Katica Zadro – istaknuo je Klemm, prekinut burnim i dugotrajnim pljeskom.
- Moram vam reći gdje se Katica Zadro nalazi. Ta žena već se petnaest dana nalazi u šatoru. Skupa s hrvatskim braniteljima, invalidima, mirno sjedi na klupi i gleda što se događa – opisao je Klemm, te nastavio:
- Dragi prijatelji, ovdje se ne osjećamo kao stranac, već godinama dolazim za ovu pozornicu i ovdje i danas isto govorim: zajedništvo hrvatskih branitelja nije upitno! Mali čovjek, hrvatski branitelj, niti jednom nije promijenio stav o hrvatskoj državi. Mi, hrvatski branitelji, znamo kako je hrvatska domovina nastala. Da se hrabri sinovi Herceg-Bosne nisu devedeset i prve uključili u obranu Republike Hrvatske, pitanje je kako bi išao tijek rata. Isti ti sinovi su se vratili ovdje, i zajedno sa svojim prijateljima i braćom, obranili Herceg-Bosnu.
Pitaju nas do kada ćemo ostati u Savskoj, pred zgradom Ministarstva branitelja. U šali sam rekao: "Još godinu dana kada HDZ dođe na vlast". Jer, mi hrvatski branitelji želimo da hrvatski branitelj bude zadovoljan i ponosan u svojoj državi. Vatru smo, kako je rekao Ante Deur, zapalili, ali, vjerujte, nikome nećemo dopustiti da uguši i zapali naše snove kojima smo izgradili Republiku Hrvatsku – zaključio je Klemm.

Major: Nećemo izdajnike hrvatskog naroda

Nazočnima se na kraju skupa obratio i Zdenko Jurić Major, predsjednik Udruge specijalne policije HR HB, koji je pročitao zajedničke zaključke sa svečane akademije:
- Dajemo podršku svim invalidima i svim predstavnicima da istraju u realizaciji naših zahtjeva za smjenom ministra Predraga Matića, i smjenom njegovih pomoćnika Bojana Glavaševića Vesne Nađ.
Dajemo punu potporu nastojanjima naših predstavnika da se izradi Zakon o pravima hrvatskih branitelja na ustavnoj razini, te da pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne budu adekvatno riješeni u tom zakonu, te da se učini sve da dobiju ista prava kao pripadnici Hrvatske vojske i MUP-a Republike Hrvatske.
Hitno pozivamo da se sazove sjednica Hrvatskog narodnog sabora, da se prilikom formiranja koalicija prvenstveno vodi računa i briga o hrvatskim nacionalnim interesima. Nećemo podržati formiranje vlasti u BiH na bilo kojoj razini s izdajnicima hrvatskog naroda.
Nakon formiranja vlasti tražimo hitno rješenje problema branitelja HZ i HR Herceg-Bosne unutar federalnog Ministarstva branitelja, na način da se unutar Ministarstva razdvoje hrvatska i bošnjačka komponenta, te da se raspodjela financijskih sredstva obavljaju po Daytonskom sporazumu 2,3 naprama 1 za Hrvate.
Tražimo da se unutar hrvatske komponente hitno izradi registar hrvatskih branitelja HVO-a i MUP-a HZ i MUP-a HR Herceg-Bosne, a sve sa ciljem pravilnog rješenja problema pravih branitelja, te istjerivanja lažnih branitelja. Branitelji će sve svoje stavove iznijeti na sljedećem Svehrvatskom braniteljskom saboru, koji će se uskoro održati.
Naposljetku, rekao bih: dali smo svoju mladost, dali smo srce svoje, dušu svoju, dijelove tijela, stvorili smo hrvatsku državu, osigurali smo opstojnost hrvatskog čovjeka na ovim prostorima, i onda to predali raznoraznim političkim elitama koje su nas doveli ovdje gdje smo sada. Mi, hrvatski branitelji, više nećemo to tek tako sa strane gledati. Mi ćemo preuzeti ponovno stvari u svoje ruke, ne samo radi nas branitelja, nego radi hrvatske države, hrvatskog naroda, a prije svega radi budućnosti naše djece – kazao je na kraju svečane akademije Zdenko Jurić Major, burno pozdravljen.

Prosvjedi neće prestati

Uglavnom, 20. kupreška obljetnica, protekla je i brojnim naglascima "ponovnog ujedinjavanja branitelja iz Hrvatske i Herceg-Bosne", ali i komentarima, izvan svečane akademije, u razgovorima s predstavnicima braniteljskih udruga. Koji su, uz sve ostalo rečeno, ogorčeni prije svega izjavama Bojana Glavaševića, za koje ne pristaje na njegove tvrdnje da su izvađeni "izvan konteksta". Ogorčeni su njegovim zalaganjem za Zakon o civilnim žrtvama rata jer, kažu branitelji, "Glavašević je i svojim istupom na HTV u emisiji Nedjeljom u dva u razotkrio prave namjere političke nomenklature na vlasti, kada je izjednačio civile iz Negoslavaca, poznatog četničkog uporišta iz kojeg su kretali najžešći napadi na Vukovar, i civila iz Vukovara koji su stradavali pod kišom granata iz Srbije i četničkih uporišta okolo Vukovara". Zakon za koji se zalaže, tvrde branitelji koji su se okupili u ponedjeljak na Kupresu, bitno mijenja karakter Domovinskog rata, jer Domovinski rat dovodi u poziciju građanskog rata.
"To su pravi razlozi zašto izlazimo na ulice, zašto generacija koje  je stvorila Hrvatsku mora ponovno izaći na ulice i braniti je", ogorčeni su branitelji. I svi izrijekom tvrde – prosvjedi neće prestati.

(Foto: Ivan Novokmet) preko www.facebook.com/kupreski

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!