ponedjeljak, 2. lipnja 2014.

NAJAVA: CIOFF MEĐUNARODNI FESTIVAL “DANI KOSIDBE – KUPRES BiH 2014”

CIOFF MEĐUNARODNI FESTIVAL 
 “DANI KOSIDBE – KUPRES BiH 2014” 
STRLJANICA 2014

održat će se od 02. srpnja do 06. srpnja 2014. godine, u Kupresu, Međugorju Etno selo „Herceg“ i Livnu. 



PROGRAM: 02. do 06. srpnja, 2014.



 3. 4. 5. i 6. srpanj - Pet vrhunskih koncerta reprezentativnih folklornih ansambala, s preko 250 mladih izvođača, iz Inozemstva i BiH, s defileom skupina i nastupima na otvorenom.

Zemlje gosti na ovogodišnjem festivalu su: 

  1. MEXICO - Grupo Folklòrico de Mèxico “Alianza”, Verakruz
 


 2. GRČKA “MUNICIPALITY OF AGRINIO FOLK DANCE GROUP


3. INDIJA – Rhythms International Folk Art Club
 


4. SRBIJA - Hrvatski Kulturni centar „Bunjevačko kolo“ , Subotica 




5. SLOVENIJA – FD “Kres”



*******************************************



06. srpanj nedjelja, 10:00 sati do 19:00 sati: STRLJANICA

 Kupres, otvorena pozornica – Kulturnozabavni program i program otvaranja i zatvaranja natjecanja u tradicijskim športskim vještinama: Viteško natjecanje kosaca, međunarodne galopske konjičke utrke, tradicijska utrka konja iz domaćeg uzgoja, bacanje kamena s ramena, skok u dalj s mista, potezanje konopa, pješačke utrke. 



02. 7. do 15. 8. Etnografska Izložba kupreškoga kraja, Izložba pletiva i vunenih rukotvorina s prostora BiH, Prezentacija starih zanatskih vještina i radionice u vještini izrade i sviranja tradicijskih instrumenata, Izložba autentičnih zanatskih proizvoda, Etnografske izložbe skupina iz inozemstva. Muzejski i izložbeni prostori u JU za kulturu Kupres.



Ostale aktivnosti, 02. do 06 srpanj

Okrugli stolovi – analiza koncerata i drugih festivalskih aktivnosti: Festivalsko vijeće, Komisija za praćenjeFestivala i umjetnički voditelji ansambala, na početku svakog festivalskog dana u 8:00 sati, prije podne. - Posjet turističkim i kulturno-povijesnim odredištima u Bosni i Hercegovini. - Službeni sastanci Organizatora, voditelja skupina i izaslanstava s lokalnim predstavnicima vlasti u svim mjestima gdje Festival gostuje – Medijska vidljivost Festivala: FTV, TV KISS, HTV, “Večernji list”, “Dnevni list”, “Slobodna Dalmacija”, “Dnevni avaz”, “Oslobođenje”, Kupreški radio i brojne radio postaje u BiH, Knjižica/katalog festivala i drugi tiskani festivalski materijali, ozvučenje i video zidovi tijekom koncerata. 

Web portal organizatora: www.kupres-kultura.com, te brojni drugi web portali i društvene mreže. Opći cilj projekta Projektni cilj je povezivanje ljudi i kultura, očuvanje kulturne i povijesne nematerijalne baštine, regionalnog i lokalnog kulturnog identiteta te poboljšanje kulturne i turističke ponude. Projekat ima za cilj trajno pridonositi razvoju održivog kulturnog turizma u regiji i razvijati svijest o važnosti kulture i kulturne baštine za poboljšanje kvalitete života, opći društveni, socijalni i gospodarski razvoj. Širenje kulture mira, povjerenja i dobre suradnje među narodima Svijeta. Širenje pozitivne slike o Bosni i Hercegovini u Svijetu. Uspostava suradnje i razmjena iskustava u kulturnim i turističkim područjima i razvoj multikulturalizma u manjim mjestima. Specifični ciljevi su stalno poboljšavanje kvalitete, obima i raznovrsnosti kulturnih projekata i programa. Razmjena podataka i suradnja s drugim sličnim međunarodnim festivalima tradicijskih umjetnosti i folklora u Europi i Svijetu. 

Suradnja i razmjena iskustava s folklornim ansamblima umjetnicima i stručnim pojedincima iz ove oblasti, očuvanje, razmjena i prikazivanje narodne tradicijske kulture i umjetnosti na međunarodnoj razini. Pokazivanje i promoviranje kulturno-povijesnih vrijednosti, prirodnih i turističkih destinacija u BiH sudionicima festivala iz inozemstva. Izdizanje stručnosti i kvalitete međunarodnih festivala na višu razinu putem pratećih stručnih sastanaka i ostalih oblika znanstvenog rada. Preobrazba kulturnih organizacija i ustanova u BiH, izvan velikih gradova, u kulturne centre pune života koji privlače publiku svih starosnih i socijalnih kategorija, organiziranjem kvalitetnih multikulturnih programa. Jačanje materijalno tehničkih, prostornih i ljudskih kapaciteta organizatora projekta. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!