utorak, 3. lipnja 2014.

KONAČNO: Dario Kordić u petak na slobodi!




Iz Graza je upravo stigla radosna vijest za sve Hrvate! Dario Kordić u petak napokon izlazi iz zatvora u kojemu je gotovo 17 godina nevin služio kaznu na navodne ratne zločine za koje ga je optužio sud u Haagu.

Prema informacijama koje su nam na raspolaganju Dario Kordić u četvrtak napušta zatvor u Grazu i policija ga vozi u bečki zatvor. Nakon što će prespavati u Beču, Kordić u petak u 13.00 sati s avionom kreće za Zagreb. Doček Daria Kordića planiran je za oko 14:00 sati u zagrebačko zračnoj luci Pleso.

Ovim putem pozivamo sve koji su u mogućnosti da u petak dođu na doček.

Dario Kordić rođen je 14. prosinca 1960. u Sarajevu. Obitelj mu je živjela u Busovači, a porijeklom je iz hercegovačkog mjesta Grljevići u općini Ljubuški. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Bio je novinar, a od 1985. bio je zaposlen u poduzeću "Vatrostalna" u Busovači. Oženjen je i ima troje djece.

Bio je jedan od vodećih političara u zajednici bosanskih Hrvata: od 1992. do 1995., potpredsjednik i član Predsjedništva Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne (HZ H-B), a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HR H-B); od 1994. do 1995., predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH). Zbog ratnih zločina koji su se zbili u bošnjačko-hrvatskom sukobu, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ) osudio ga je na 25 godina zatvora.

Presuda Dariju Kordiću od 25 godina je veća od presuda Momčilu Krajišniku, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske i Mili Mrkšiću za Ovčaru, te mnogo veća od presude Veselinu Šljivančaninu, također za Ovčaru. Kada se vidi što se Kordiću stavlja na teret i kakvi su dokazi, to je jedan od paradoksa Haaškoga suda. Čitava presuda, koju je Kordić stoički prihvatio i trenutno je služi u Austriji, temelji se na svjedočenju svjedoka, čiji je identitet zaštićen. Prema tome svjedočenju, Kordić je bio nazočan nekom sastanku, na kome se odlučilo nešto, što je rezultiralo nekim zločinom u Lašvanskoj dolini. Kordić je bio nazočan, no ne znamo što je govorio i kako je tamo dospio jer se to događalo u okruženom Kiseljaku. Kiseljak je još od siječnja 1993., bio izvan kontakta sa Lašvanskom dolinom.

Autor: Sloboda.hr
Preuzeto sa: Kupreški radio

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!