nedjelja, 29. lipnja 2014.

FOTO: SVETOM MISOM KOD KATINOG JEZERA POD PLAZENICOM, OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA MUČENIČKU SMRT KATE LOZIĆ (+ 30.06.1816.) - KUPREŠKA MARIA GORETTI, KUPREŠKA DIVA GRABOVČEVA

Zavjetni spomen-križ Kati Lozić
Na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla, 29. lipnja 2014. godine, kako je već i najavljeno, slavljena je u večernjim satima sveta misa na mjestu pogibije Kate Lozić ispod planine Plazenice, pokraj jezera koje se po njoj danas zove Katino jezero. Okupilo se stotinjak osoba iz sela suhopoljske župe, ali i iz župe Kupres. Slavlje mise predvodio je fra Marijan Karaula, vikar bosanske franjevačke provincije. 
















Fra Marijan Karaula, vikar  franj. Provincije Bosne-Srebrene
Fra Marijan je u uvodu u slavlje mise naveo da je Katin grob ispod brda Grguljače jedan od 44 tzv. kultna groba koliko ih se nalazi u Bosni i Hercegovini, a na koja se okupljaju hodočasnici vjerujući u iscjeliteljsku moć tih grobova odnosno osoba koje su u grobovima pokopane. Svakako je zanimljivo da se čak četiri takva groba nalaze na Kupreškoj visoravni, zapravo u župi Suho Polje (osim Katina groba, to su Grob Ive Romić, (S)Tolin grob i Grob fra Jerke Mihaljevića).

Katino jezero, 29.06. 2014.
U prigodnoj propovijedi fra Marijan je naveo u čemu bi Kata Lozić mogla biti uzor današnjim katolicima koji žive na Kupreškoj visoravni kazavši da im može biti uzor u čvrstoći karaktera te u odanosti i vjernosti svojoj vjeri i svome narodu. Naime, njezina je veličina u tome što je, prihvaćajući radije smrt, odbila ponudu da promijeni vjeru i sve ono primamljivo uz to (bogatog muža, novac, ugled u društvu itd.) te se ponijela sasvim drukčije nego bi se možda ponijeli mnogi između nas koji bi za novac, položaj ili službu bili spremni i misliti i ponašati se onako kako to traži onaj koji plati.

Valja reći da je ovo drugi put kako se ova spomen-misa na ovaj dan slavi pokraj Katina jezera; prvi put bila je prošle godine kada ju je predvodio župnik fra Marko Jukić, koji je i pokrenuo ovu ideju. 





Katino jezero, 30.06.2013.
Tekst: fra Marijan Karaula

Pročitaj više:

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!